Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ), bilimsel araştırmalarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Bölümü İmmünoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Seda Kulabaş yürütücülüğünde hazırlanan ve TÜBİTAK 1002-A Hızlı Destek Programı kapsamında kabul edilen proje, sinir sistemi bağışıklığı ve inflamasyon alanında önemli sonuçlar doğurabilir.
“Mikroglial NLRP3 İnflamazom Aktivasyonunda Özgün Floren Bileşiklerinin ß-katenin Aracılı Modülatör Etkilerinin Belirlenmesi” Bu kapsamda proje, sinir sisteminde yer alan bağışıklık hücreleri olan mikrogliaların inflamasyon süreçleri üzerindeki etkilerini ele alıyor. Özellikle NLRP3 inflamazomu adlı protein kompleksinin aktive olmasıyla başlayan bağışıklık tepkilerini, floren bileşiklerinin modülatör etkileri üzerinden analiz etmeyi hedefliyor. Bu mekanizmaların, ileride Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde referans olması bekleniyor.
Projede Kimler Yer Alıyor?
Projede akademik danışmanlığı, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Tuğba Tümer üstlenirken, araştırmacı olarak Arş. Gör. Dr. Nursel Hasanoğlu Akbulut ve bursiyer öğrenci olarak Zeynep Çapraz görev alacak. Disiplinler arası iş birliğiyle hazırlanan proje, hem genç araştırmacıların gelişimine katkı sağlayacak hem de bilim dünyasına yeni veriler sunacak.Araştırma Konusu Ne?
Projenin başlığı şöyle:“Mikroglial NLRP3 İnflamazom Aktivasyonunda Özgün Floren Bileşiklerinin ß-katenin Aracılı Modülatör Etkilerinin Belirlenmesi” Bu kapsamda proje, sinir sisteminde yer alan bağışıklık hücreleri olan mikrogliaların inflamasyon süreçleri üzerindeki etkilerini ele alıyor. Özellikle NLRP3 inflamazomu adlı protein kompleksinin aktive olmasıyla başlayan bağışıklık tepkilerini, floren bileşiklerinin modülatör etkileri üzerinden analiz etmeyi hedefliyor. Bu mekanizmaların, ileride Alzheimer, Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde referans olması bekleniyor.