ÇOMÜ-1 araştırma gemisiyle yürütülen çalışmalarda, Gömeç ve Burhaniye açıklarında yaklaşık 100 dönümlük bir alan tarandı ve deniz ekosistemine zarar veren iki ağ çıkarıldı. Özellikle 10-15 yıldır denizin altında olduğu tespit edilen trata ağı, su altı yaşamını olumsuz etkileyen önemli bir sorun olarak ortaya çıktı. Ekipler, bu ağları çıkararak deniz yaşamını koruma adına önemli bir adım attı.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin açıklamasına göre, 2021 yılında Marmara Denizi'ndeki müsilaj sorunu ile başlayan Hayalet Ağ Temizliği projesi, yeni iş birliği protokolü ile 5 yıl daha uzatıldı. Proje çerçevesinde, Ege ve Marmara denizlerinde hayalet ağların bulunması ve çıkarılması çalışmaları yıl boyunca aralıksız devam edecek.
ÇOMÜ, mavi vatanın korunması ve denizlerin gelecek nesillere temiz şekilde aktarılması için üzerine düşen sorumluluğun farkında olduğunu aktardı. Üniversite, deniz ekosisteminin sürdürülebilirliği adına yeni projeler geliştirme konusunda tam donanımlı ve istekli olduğunu belirtti. Özellikle deniz biyolojisi ve su ürünleri alanındaki akademik bilgi birikimiyle, Çanakkale’de hayalet ağ temizliği ve yapay resif oluşturulması gibi çalışmalara katkı sağlamaya hazır.
Balıkçılık sektörünün sürdürülebilirliği ve deniz ekosisteminin korunması için, hayalet ağ temizliği yanında yapay resif projeleriyle balık popülasyonunun artırılması hedefleniyor.
HABER MERKEZİ
BİLİM
Yayınlanma: 07 Eylül 2024 - 10:23
ÇOMÜ ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle ''Hayalet Ağ Temizliği''
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Edremit Körfezi'nde hayalet ağ temizliğine başladı. ÇOMÜ'nün akademik personeli ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı'na bağlı dalgıçlardan oluşan 15 kişilik "hayalet ağ avcıları" ekibi, balık av sezonunun başlamasıyla birlikte denizdeki terk edilmiş ağları temizlemek üzere harekete geçti.
BİLİM
07 Eylül 2024 - 10:23
İlginizi Çekebilir