Toplantının açılış konuşmasını yapan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersin Kahraman, Meclis üyelerine ve katılımcılara teşekkür ederek şu sözlerle toplantıyı başlattı: “Sayın Meclis Başkanım, değerli Meclis Üyeleri, Komitelerimizin, Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımızın kıymetli üyeleri, basın mensupları; Ortak komite ve Eylül ayı Meclis toplantımızda sizleri şahsım ve Yönetim Kurulumuz adına saygıyla selamlıyorum, hoş geldiniz. Başkanımız Selçuk Bey bugün aramızda olamadı, kendisinin selamlarını iletmek isterim.”
‘Enflasyon gündemde olmaya devam ediyor’
Yılı bitirmemize 3,5 ay kadar kala gündemimiz aynı sıcaklığını koruyor. Enflasyon zirvede olmaya devam ediyor. 2025-2027 dönemine ait 3 yıllık ekonomik yol haritasını sunan Orta Vadeli Program (OVP) Resmi Gazetede yayımlandı. 2024 enflasyon hedefleri de revize edildi. 2024 yılı için %33 olarak belirlenmiş olan enflasyon hedefi %41,5 oldu. Önceki OVP’de %15,2 olarak belirlenen 2025 enflasyon hedefi %17,5’a yükseltildi. 2026 için ise %8,5 olan hedef %9,7’ye çıkarıldı. Büyüme oranı hedefleri de 2024 ve 2025 için aşağıya çekildi.
‘Masada oturanlar, sahada olanları dinlemezse programın bir ayağı her zaman sakat kalır’
2024-2026 programı çerçevesinde Ülke olarak kredi puanımızın artarak gri listeden çıkmamız olumlu bir gelişme olsa da yeterli değil ve tek haneye inene kadar enflasyonla mücadelemiz daha epey sürecek gibi görünüyor. Sayın Hisarcıklıoğlu’nun ifade ettiği gibi de programın uygulanma sürecinde, finansmana erişimin kolaylaştırılması başta olmak üzere, reel sektörün sesine daha fazla kulak verilmesi ve kamu özel sektör istişaresinin artırılmasının sağlanması gerekiyor. Masada oturanlar, sahada olanları dinlemezse programın bir ayağı her zaman sakat kalır. Selçuk Başkanımız geçen ay enflasyon düzeltmesi ve yeni vergi paketi ile ilgili bir bilgilendirme yapmıştı. Sonrasında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2023 sonu itibarıyla cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelerin, 2024 yılı ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi kapsamından çıkarıldığını açıkladı. Bu karar öncesinde beyanname vermiş olanlar, 13 Eylül 2024'e kadar düzeltme beyannamesi vererek herhangi bir ceza ve faiz ödemeden düzeltme yapabilecekler.
Sayın Komite ve Meclis Üyeleri, Ağustos ayında yine ciğerlerimiz yandı. Büyük Anafarta Köyü yakınlarındaki ormanlık alanda başlayan yangın hepimizi derinden üzdü, 700 hektarlık bir alan yangından etkilendi. Aynı günlerde Dalyan, Küçükkuyu, Bozcaada ve Gökçeada’da yangınlar çıktı. Yönetim Kurulu olarak her üyemiz için bir fidan dikerek bir nebze de olsa bu zararı telafi etmeyi planladık.
‘Uluslararası Hentbol Şenliğine katılım sağladık’
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile “İşletmede Mesleki Eğitim Programı” protokolü imzaladık. Bu protokol staj programının çok daha ötesinde öğrencilere gerçek anlamda bir mesleki eğitim kazandırmayı hedefliyor. Bir portal hazırlandı, üyelerimize duyurusunu yapacağız. İşletmeler buradan başvurarak kendi sektörlerine uygun dalda eğitim gören öğrencileri mesleki eğitim için talep edebilecekler.
‘Oldukça yoğun bir ziyaret trafiğimiz oldu. Bunları sosyal medya hesaplarımızda paylaşıyoruz.’
19 – 21 Ağustos 2024 tarihlerinde TSE tarafından gerçekleştirilen TS EN ISO 9001 Belge Yenileme ve ayrıca Güvenli Hizmet Belgesi gözetim denetimini başarıyla tamamladık.
Gelir İdaresi Başkanlığı 2023 vergilendirme dönemine ilişkin Türkiye genelinde en fazla vergi beyan eden 100 gelir ve kurumlar vergisi mükellef listesini açıkladı. Kurumlar Vergisi rekortmenlerine baktığımızda ilk 8 sırada bankacılık faaliyeti yürüten kurumların olması dikkat çekiyor. Faizin değil üretimin vergi rekortmeni olması dileklerimizle, vergisini tam ve zamanında beyan ederek ödeyen, ödemek için gayret gösteren tüm mükellefleri tebrik ediyor, işlerinde başarılar diliyorum.
Kurumlar Vergisinde 54. Sırada yer alan üyemiz İÇDAŞ Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş.’ni de ayrıca tebrik ediyor İlimiz ve Ülkemiz ekonomisine sağladıkları katkı için huzurlarınızda teşekkür ediyorum.
Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Turgay Bey de kendi isteği ile Yönetim Kurulu üyeliğinden ayrıldı. Mecliste yine beraberiz. Kendisine Yönetim Kurulumuza, çalışmalarımıza sağladığı katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Yönetim Kurulumuza yeni katılan Ali Deniz arkadaşımıza da hoş geldin diyorum.
Değerli arkadaşlar, son Meclis toplantımızdan bu yana aramıza 49 yeni üyemiz katıldı, çeşitli sebeplerden dolayı da 8 üyemiz kaydını sildirdi. Bugün itibarıyle 9770 üyeli bir aileyiz. Tüm üyelerimize hayırlı işler, sağlıklı mutlu günler diliyorum.” dedi.
Ortak Komite toplantısında söz alan Organ Üyeleri;
ÇTSO Meclis Başkan Yardımcısı Armağan Aydeğer: Kendi sektörüm olan turizm sektörüne değinmek istiyorum. Sektörümüzün maalesef nitelikli personel sıkıntısı var. Diğer bir konu ise dövizin artmasından dolayı otel fiyatlarının artması. Maliyetler konusunda doğru bir bütçe yapmak kolay değil. Bir çok işletme hem satış fiyatlarını belirlemede hem de maliyet bütçesini oluşturmakta oldukça zorluk çekiyor. Bu durum da turizmimizin diğer ülkeler ile kıyaslandığında Türkiye turizminin pahalı olduğu imajını da yerleştirdiğini belirtti.
Yönetim Kurulu Üyesi Şakir Kutluay: “İnşaat sektörü ile bir sorunu gündeme getirmek istiyorum. Fiyat artışı ve imar durumundaki değişiklikler. Şuan yapılaşmada Esenler bölgesi ön plandadır. Esenlerde Ahmet Piriştina Caddesi yani 60 metrelik yolda depremden önce Belediyenin aldığı karara göre zemin katlar emsal dışı ve asma katı olarak imar planı çıkarılmıştı. Depremden sonra yönetmelikte değişiklik yapılarak asma katların iptali istenildi ve Çanakkale Belediyesi de asma katları iptal etmek zorunda kaldı. Bu değişiklik yerinde bir karar ama mağduriyet doğurdu. Depremden önce sözleşme yapmış arkadaşlarımız var ve projelerini bu değişiklikten önce oluşturmuşlardır. Şimdi arsa sahipleri ile karşı karşıya geldiklerini ifade etti.
1 no’lu Meslek Komitesi Üyesi Beyti Çöllü, “Madencilik ile ilgili konuşmak istiyorum. Avrupa bugüne kadar kendi madenlerini bitirdi. Artık gelişmiş Ülkeler, diğer Ülkelerdeki madenlerle ilgilenip bunları değerlendirmeye çalışıyor. Bunlarla ilgili planlar yapıyor. Buradaki “bitirdi” kelimesi çok önemli. Bu bizim yapmaya çalıştığımız, sektöründe bulunduğumuz maden konusunu çok daha önceden gelişme sürecinde ele aldılar, değerlendirdiler ve hakkını vererek yapmaya çalıştılar. İnsan olarak yaşamanın bile belli bir etkileri var, çevresel etkileri var. Bir şeyleri yaptığınız zaman hani kelebek etkisi deriz. En ufak bir şey dahi bir şeyi tetikler, bir şeyi etkiler, bir şeyi değiştirir. Yani burada madencilikle ilgili biz yaklaşık 20 tane kurumdan yazı, onay, görüş alıyoruz. Bunlarla ilgili olumlu yazı alıyoruz. Bunları onayladıktan sonra insan faktörü ile uğraşıyoruz, bunları finanse ediyoruz. Pazarlamasıyla uğraşıyoruz ve bunlarla ilgili yeteri kadar desteklenmediğimizi düşünüyoruz. Bir de bu konularla ilgili mesela resmiyette yer almamasına rağmen uygulanan bazı keyfiyetlerle uğraşıyoruz. Bunlarla ilgili yeniden resmî kurumlarla iletişime geçmeye çalışıyoruz Bu konularda hakikaten bir şeyler yapılması gerektiğini düşünüyorum. Teşekkür ederim.” dedi.
Ortak Komite toplantısının ardından Eylül ayı olağan Meclis Toplantısına geçildi.
Eylül ayı olağan Meclis toplantısının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı Osman Okyay; “Kıymetli Meclis Üyeleri, sevgili basın mensupları, herkesi en iyi dileklerimle, sevgiyle saygıyla selamlıyorum…
‘Her zorluk aynı zamanda bir fırsattır’
İş dünyası olarak son birkaç yıldır uluslararası ve yerel kaynaklı pek çok sorunla mücadele etmek zorunda kaldık. Epey zorlu dönemlerden geçtik. Piyasalar dalgalandı, belirsizlikler arttı ve hepimiz yeni koşullara adapte olmak için büyük çaba sarf ettik. Ancak, şunu hepimiz biliyoruz ki her zorluk aynı zamanda bir fırsattır. Şimdi, sonbaharın getirdiği taze enerjiyle işlerimiz yeniden hız kazanırken, önümüzdeki dönemde atacağımız stratejik adımlarla daha güçlü bir noktaya ulaşmak için çalışacağız.
‘En öncelikli ve ivedilikle neşter atılması gereken sorunumuz, enflasyon’
Bildiğiniz gibi, geçen hafta 2025-2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program açıklandı. Ekonomide önemli reformlar ve hedefler getiren bu programın en temel amacı, enflasyonu tek haneli rakamlara düşürebilmek. Bu yılsonu için enflasyon yüzde 33 olarak öngörülüyor, 2026’ya kadarsa yüzde 8,5’e düşmesi hedefleniyor. Bizim de her zaman vurguladığımız gibi, en öncelikli ve ivedilikle neşter atılması gereken sorunumuz, enflasyon. Kalıcı düşük enflasyona ivedi şekilde ulaşılması önemli.
‘İhracat hedefinin tutturulabilmesi için malumunuz döviz kurları büyük önem taşıyor’
Ağustos ayı itibarıyla aylık enflasyon yüzde 2,47, yıllık enflasyon 51,97 olarak gerçekleşti. Enflasyon tarafında yavaş yavaş arzu ettiğimiz yönde ilerleme görmeye başladık. Bunun devamının geleceğini OVP'den anlıyoruz. Bu noktada piyasaların ve özellikle de vatandaşların buna inanması, ikna olması, hedefin gerçekleşmesi yolunda çok önemli bir psikolojik etken. Diğer yandan konunun önemli bir boyutu da enflasyonla mücadele ederken üretim, ihracat, istihdam ekosistemini yani reel sektörü koruyabilmek. Yine Orta Vadeli Program’da ihracatın kademeli olarak artırılarak 2026’da 302 milyar dolara ulaşması, cari açığın da bu dönemde düşürülmesi hedefi yer alıyor. Özellikle ihracat hedefinin tutturulabilmesi için malumunuz döviz kurları büyük önem taşıyor. 2024 için öngörülmüş olan kur, ihracatçıyı ve ihracata çalışan sektörleri ciddi şekilde zorluyor. Firmalarımız, çoğu zaman müşteri kaybetmemek için kardan fedakârlık göstererek ya da zararına ihracat yapıyor. İhracat gücümüzün korunması için bu konuda neler yapılabileceğinin detaylıca çalışılmasını bekliyoruz. Bununla birlikte programda yer alan vergi tabanının genişletilmesi, kayıt dışı ekonomiyle mücadele, yatırımı teşvik etme ve gelir politikalarında sosyal adaletin sağlanması gibi hedefleri çok olumlu bulduğumuzu dile getirmek isterim.
‘Atılacak stratejik adımların, bozulan makroekonomik dengenin yeniden kurulmasına katkı sağlamasını umarım’
Değerli arkadaşlar, Türkiye ekonomisi için hayati öneme sahip sektörlerden biri de turizm. Cari açığın kapatılmasında çok büyük katkısı var. Bu yıl Türkiye’nin turizmde hedefi 60 milyon turist-60 milyar dolar turizm gelirine ulaşmak. Turizm sektörü aynı zamanda işgücü piyasasında da büyük bir istihdam kaynağı. Bu anlamda da gelir dağılımını dengeleme ve bölgesel kalkınmayı destekleme açısından değerli bir sektör.
Son günlerde Çanakkale’mizde çok önemli bir kültür-turizm etkinliği gerçekleşiyor: Türkiye Kültür Yolu Festivali. 31 Ağustos’ta başlayan festivalin hem Çanakkale’nin turizmi ve ekonomisini canlandırmada büyük katkısı oluyor hem de şehrimizin marka değeri yükseliyor. Bu tür etkinliklerin sayısının artmasını ve şehrimize daha büyük katkılar yapmasını diliyorum. Önümüzdeki günlerde benzer bir heyecanı da Biga yaşayacak. Güney Marmara’nın en büyük buluşması olan geleneksel Biga Fuarı, bu yıl 4-6 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Sektörün önde gelen firmalarının katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte, her yıl olduğu gibi önemli iş bağlantılarının kurulacağına inanıyorum. Biga Gıda, Tarım, Hayvancılık, Teknolojileri Fuarı’nın tüm katılımcılara ve Bigamıza şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.
Değerli arkadaşlar, evet çok zor zamanlardan geçiyoruz, ama önümüzdeki dönemde, kararlılıkla hedeflerimize odaklanıp, yeni projeler ve iş birlikleriyle sanayimizin, iş dünyamızın rekabet gücünü arttırırsak zorlukları avantaja dönüştürebileceğimizden şüphem yok. Beni dinlediğiniz için teşekkür ediyor, şimdi Meclis gündemimize geçiyorum.” dedi.
Meclis açılış konuşmasının ardından Hesapları İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Karaman tarafından, Hesapları İnceleme Komisyonu’nun 2024 Ağustos ayı mizanı ile ilgili rapor okundu ve 2024 Ağustos ayı mizanının tetkik ve onayı yapıldı.
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Genel Sekreteri Sema Sandal tarafından sunulan azami fiyat tarife talepleri Mecliste görüşülerek onaylandı.
Gündeme gelecek diğer konuların görüşülmesi maddesinde;
Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Temiz: İş yoğunluğumdan kaynaklı Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliğinden istifa ettiğini belirtti.
Meclis ve Ortak Komite Toplantısı Eylül ayında doğum günü olan Yönetim Kurulu, Meclis ve Komite Üyelerinin okunmasıyla son buldu.
HABER MERKEZİ
İŞ DÜNYASI
Yayınlanma: 12 Eylül 2024 - 11:18
ÇTSO'da Eylül Ayı Ortak Komite ve Olağan Meclis Toplantısı
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) 2024 yılı Eylül ayı Ortak Komite ve Olağan Meclis Toplantısı, ÇTSO Kongre Fuar Merkezi’nde düzenlendi. Toplantıya Meclis üyeleri, Komite temsilcileri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı.
İŞ DÜNYASI
12 Eylül 2024 - 11:18