Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen 6. Uluslararası Yat Yarışları, Çanakkale Zafer Kupası etabıyla tarihi Çanakkale Boğazı’nda başladı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın katkıları, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) iş birliğiyle İstanbul Açık Deniz Yat Yarış Kulübü tarafından organize edilen yarış, hem sporculara hem de izleyicilere unutulmaz anlar yaşatıyor.
İstanbul’dan Çanakkale’ye Heyecan Dolu Yolculuk
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sporcuların katılımıyla gerçekleşen yarış, 22 Ağustos’ta İstanbul’dan verilen startla başladı. 23 yelkenli ve 230 sporcu, Marmara Denizi’nin zorlu parkurunu geçerek 23 Ağustos’ta Çanakkale’ye ulaştı. Yolculuğun ardından düzenlenen açılış töreniyle Çanakkale Zafer Kupası etabının resmi startı Çanakkale İskelesi’nde verildi.
Törende Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Biçen, organizasyon komitesi başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, protokol üyeleri ve çok sayıda davetli hazır bulundu.
Ekrem Yemlihaoğlu: "Çanakkale’de Bir İlk"
Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları Organizasyon Komitesi Başkanı Ekrem Yemlihaoğlu, törende yaptığı konuşmada bu yarışın Çanakkale için tarihi bir ilk olduğunu vurguladı:
“Tarihte ilk defa Çanakkale’mizde düzenlenen bir yat yarışı gerçekleşiyor. İstanbul’dan yola çıkan 250’nin üzerinde sporcu dün Çanakkale’ye vardı. Bugün de ülkemizin en güzide şehirlerinden Çanakkale Boğazı’nda yarış heyecanı yaşanacak.”
İsmail Kaşdemir: "Çanakkale Tarihi Bir Gün Yaşıyor"
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, yarışın tarihi öneme sahip bir günde düzenlendiğini belirtti:
“Cumhurbaşkanlığı Uluslararası Yat Yarışları’nın Çanakkale ayağı bizler için gurur verici. Çanakkale Boğazı’nda sergilenecek görsel şölen, tarihten gelen kahramanlık destanına ayrı bir anlam katıyor. Bu organizasyon, Çanakkale’nin tanıtımına büyük katkı sağlayacak. Çocuklarımız ve gençlerimiz için denizle olan bağlarını güçlendirecek önemli bir farkındalık etkinliği.”
Vali Ömer Toraman: "Gurur Verici Bir Organizasyon"
Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, Çanakkale’nin denizcilik tarihindeki yerine dikkat çekerek yarışın önemine değindi:
“Çanakkale deniz coğrafyası açısından çok özel bir noktadır. Osmanlı Donanması’nın merkezi olan, ilk tersanelerin kurulduğu, Kaptan-ı Derya’nın ikamet ettiği bu topraklar aynı zamanda Birinci Dünya Savaşı’nda büyük bir deniz zaferine tanıklık etmiştir. Böylesine tarihi bir mekânda yat yarışlarının düzenleniyor olması bizim için sevindirici ve gurur verici.”
Çanakkale Boğazı’nda Yelkenler Tarihe Saygı Duruşunda
Bugün Çanakkale İskelesi’nden verilen startla yatlar, Çanakkale Boğazı’nın dalgalarında kıyasıya mücadele edecek. Yalnızca bir spor organizasyonu olmanın ötesinde, bu yarışlar tarihe, kahramanlığa ve fedakârlığa bir saygı duruşu niteliği taşıyor.
Çanakkaleliler, kordondan ve sahil şeridinden bu görkemli mücadeleyi izleme fırsatı bulacak. Organizasyon, aynı zamanda şehrin turizm potansiyeline ve uluslararası bilinirliğine katkı sağlayarak Çanakkale’nin denizle olan bağını daha da güçlendirecek.
Yorumlar
Kalan Karakter: