• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
10:59
Çanakkale 12 Temmuz 2025 deniz suyu sıcaklıkları
10:35
Kumkale Köyü'nde su seviyesi alarm veriyor
07:01
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
00:50
Lapseki Belediyesi'nden AGS ve ÖABT sınavına ücretsiz servis desteği
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. RÖPORTAJ
  3. ''Dil eğitimi bir disiplin istiyor''
RÖPORTAJ
Yayınlanma: 05 Eylül 2024 - 14:15
Güncelleme: 05 Eylül 2024 - 14:21

''Dil eğitimi bir disiplin istiyor''

Özel bir okulda İngilizce Öğretmeni olarak çalışan Yiğit Ertuğ gazetemize Türkiye’deki İngilizce eğitimi hakkında detaylı bilgiler verdi. Dil eğitiminin bir disiplin işi olduğunu aktaran Ertuğ dil öğrenimi için de; ‘’Biz doğduğumuz andan itibaren Türkçe duyduğumuz için Türkçe biliyoruz. Hayatımızda daha fazla İngilizce konuşsak, anadilimiz ne olursa olsun rahatlıkla İngilizce’yi öğrenebiliriz.’’ Dedi.

RÖPORTAJ
05 Eylül 2024 - 14:15
Güncelleme: 05 Eylül 2024 - 14:21
Yorumlar
7 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
''Dil eğitimi bir disiplin istiyor''
Türkiye’de İngilizce eğitiminde genelde yapılan yanlışlar neler?

Bunun aslında üç ayağı var. Bir tanesi devlet okulları, ikincisi özel okullar ve üçüncüsü üniversiteler. Devlet okullarından bahsetmek gerekirse; devlet okullarındaki en büyük problem şu ki çok kalabalık sınıfların çok az ders saatine sahip olması ve bu az ders saatlerindeki müfredatın tamamen öğrencilerin liseye geçişte ve üniversiteye geçişte girilecek olan sınavlara hazırlık üzerinden gitmesi. İnanılmaz derecede kelime tabanlı, grammar yapısı, konuşmanın çok ikinci, üçüncü plana atıldığı bir yapılanma var.

Çocuk zaten 30-40 kişilik sınıflarda ders alıyor. Öğretmen ise haftada 4 saat geliyor, bir şeyler öğretmeye çalışıyor ve öğretip gidiyor. Bu az saatte çocukları birebir takip etme şansı yok. Çocukları konuşarak ‘’maruz bırakma’’ yöntemini uygulamaya vakti yok.

Özel okullarda yapılan yanlış ise seviye sınıfları. Sene başında çocuklara İngilizce dil yeterliliği için sınavlar yapılıyor ve kurlara ayrılıyor. Bu dışarıdan bakılınca güzel ama arada kalmış olan çocukları da bir yere yerleştiriyorsunuz ve sınıfta aslında yine bir seviye farkı oluşuyor.  Özel okullar, devlet okullarından farklı materyaller de kullandıkları için İngilizce eğitimi bir tık daha iyi gidiyor denilebilir.

Üniversitelerde ise durum şu şekilde; insanlar 1 yıl hazırlık okuma opsiyonuna sahipler. İster kendi istekleri ile olsun ister bölümlerinin zorunluluğu olsun, bu eğitime daha kolay erişebiliyorlar. Üniversitede biraz daha hızlandırılmış bir eğitim alındığından, üniversite öncesine göre daha donanımlı öğretmenler derse giriyorlar. Burada da şöyle bir problemimiz var ki öğretmen anlatıyor ve geçiyor. Öğrenci ne yakalarsa. Öğrenciler çoğu zaman sadece sınavları geçecek kadar çalışıyorlar, o zaman o öğrencinin ne kadar öğrendiği de soru işareti olarak kalıyor.

Örneğin ben Almanca hazırlıktan çok iyi bir not ortalaması ile çıktım ama bölümde zorlandım.

İngilizce eğitimi için hangi metotları önerirsiniz?

Bu aslında hala dünyada çok fazla tartışılan bir konu. İngilizce eğitim vermek konusunda Jeremy Harmer’ın kitapları var. Burada da en sık söylenen metot, demin de söylediğim gibi ‘’dile maruz bırakma’’ metotu. Öğretmenin mümkün olduğunda çocuklar ile İngilizce konuşması. Bu aslında çok düz mantık bir konu. Biz doğduğumuz andan itibaren Türkçe duyduğumuz için Türkçe biliyoruz. Hayatımızda daha fazla İngilizce konuşsak, anadilimiz ne olursa olsun rahatlıkla İngilizce’yi öğrenebiliriz.

Şimdi birçok özel okul ise konuşmayı çocukların eğitimine eklemeyi başardı. Bu güzel bir şey. Teknolojiyi, interneti daha aktif kullanmaya başladık. Fakat bu sefer de yazım ile ilgili sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Ben bunu Türkçe için de söyleyebilirim. Dijitalleşmeden ötürü olan bir şey bu.

Bir öğretmen olarak dil eğitimi verirken en çok hangi konuda zorlanıyorsun?

Benim dil eğitimi verirken en çok zorlandığım konu; okul mantığının benim çocukluğumdan bu yana öğretmenliğin ve okul anlayışının değişmiş olması. Bunda biraz sosyo-ekonomik şartlar da devreye giriyor. Benim çocukluğumda benim babam çalışıyordu, annem emekliydi. Ve biz bir maaşla üç insan geçinebiliyorduk. Evde ikinci bir kişinin maaşına ihtiyaç duyulmuyordu. Günümüzde artık ekonominin değişmesi ile artık anneler de babalar da çalışmak zorunda kalıyor. Evde çalışan iki kişi olduğunda velilerin, bir okuldan beklentisi değişiyor. Benim zamanımda özel okullar iki anlama geliyordu: yabancı dil, güvenli ve az kişili sınıflar. Ama günümüzde özel ve devlet tüm okullarda; etkinlikler neredeyse derslerin önüne geçiyor. Artık maalesef okullar dil ve güvenli ortamdan eğlenceli bir bakımevine dönmüş durumda. Çünkü anne de baba da çalışmak zorunda ve o çocuğun oyalanabilecek, enerjisini atabileceği bir yer olması gerekiyor artık.

Şimdi ben bu çocuğu alıp saatlerce İngilizce, matematik, Türkçe versem, bu çocuk okula gitmek istemeyecek. O yüzden okullar da çocuğun bunu söylememesi için mecburen biraz daha eğlenceli bir ortam sunuyorlar. Dil de bu hangi dil olursa olsun affetmez, hep bir tekrar olması lazım. Yani dil eğitimi bir disiplin istiyor. Ama biz bu disiplini bazen bozmak zorunda kalıyoruz tamamen sosyo-ekonomik şartlardan ötürü. Benim şahsen en çok zorlandığım şey bu. Çocukların disiplinlerinin azalması ve velilerin astronomik beklentileri.

Sizin dil öğrenirken en çok zorlandığınız şey neydi?

Açıkçası çocukluğuma dönecek olur isem çünkü benim için dil eğitimi buydu. Ben bir özel okul mezunuyum ve bizim anadilimiz Almancaydı. İngilizce de görüyorduk ama Almanca ders saati daha fazlaydı. Ama ben şu an Almanca bilmiyorken, İngilizce biliyorum. Buradaki en büyük sıkıntı şuydu; çocuğa ne verirseniz verin ne öğretirseniz öğretin çocuk bu öğretileri eve götürmüyorsa, hayatına entegre etmiyorsa sıkıntı.

Benim bu şartlara rağmen İngilizce öğrenebilmiş olmamın yegâne sebebi, zamanında oyun piyasası tamamen İngilizce üzerinden dönüyordu. Bir oyunu anlamak istiyorsan İngilizce bilmek zorundaydın. Sen o yüzden okuldan aldığın İngilizceyi, evde oyun oynayarak, dizi izleyerek de tekrar edebiliyordun. Benim en çok zorlandığım şey bu tekrarı yapmadığım zaman karşıma çıkan şeydi ev bu işte benim için Almancadır.

Yetişkinlerde sıfırdan dil öğreniminde tavsiyeleriniz neler?

Yetişkinlerin çok büyük bir avantajı ve çok büyük bir dezavantajı var. Dezavantajları şu; artık genç değiller. Özellikle 25 yaşından sonra bizim beynimiz belirli bir gelişimi durduruyor. Tabi ki gelişmeye hala açığız ama daha az bilgi alabiliyoruz ve kalıplaşmış bilgileri daha zor değiştirebiliyoruz. Ve bu bilgi kapasitesi, dil eğitimi için önemli bir şey. Bundan ötürü yetişkinlerin dil öğrenmesi bu bağlamda daha zor.

Ama bir yandan da şu var. Bu insan artık dil eğitiminin önemini kavramış, buna zaman ve para ayırmış. Bir yandan da çok aktif bir hayatı var. Mesela iş yerinden çıkıp geliyor. Yetişkinler genelde ki bu benim de yaptığım bir şey ‘’ Parasını verdim, hadi bana İngilizce öğret’’. Bunu çok yapıyoruz. Çünkü elimize maaş da almaya başladığımız anda biz bir şeyi para verip çözme mantığına çok giriyoruz. Ve burada da şu başlıyor; ‘’Ben dil kursuna para verdim, öğrenemedim.’’ Peşin hükümlülük. Belki senin birebir derse ihtiyacın vardı. Mesela şu an piyasada birçok uygulama ve metodoloji var. Yetişkinlerin de dil öğrenmek için bunların hepsini deneme şansları var.  Dil kursuna gittiniz üç ay olmadı mı değiştirin, başka bir şey deneyin. Yetişkinlerde okul mantığından uzak kaldıkları için öğrenme yöntemleri artık değişiyor. Belki de sınıf ortamı değil artık onlara öğretecek olan şey.

Bence en büyük avantajları bilinçli olmaları, en büyük dezavantajları ise artık o eski genç beyin olmamaları.

Çocuk ve ergenlerde dil öğreniminde tavsiyeleriniz neler?

Çocuklara bizim sağladığımız ortam ve ailelerinin onlara sunduğu ortam bunu çok değiştiriyor. Okuldaki bir sınıf ortamında İngilizce öğrenmek aslında o kadar da zor değil. Buradaki problem şudur; seviyeleri ne olursa olsun birbirlerinden farklı olacaklar. Çocukların çoğu ödevimi yapar, geçerim gibi görüyor. Burada onlara sağlanan olanaklar, günümüzdeki modern eğitim araçları, online platformlar inanılmaz güzel ama genç nesli yakalamakta halen daha başarısız. Öğretmene burada çok iş düşüyor, çocukların her birini yakalamak için.

Onların yapabileceği şey, İngilizceyi 5 alıp, 4 alıp geçilecek bir ders gibi görmekten ziyade bir yatırım olarak görmeleri olacak. Ama tabi o yaşlarda da bunu anlamıyorlar.

Okullarda dil öğreniminin geliştirilmesi için sizce neler yapılmalı?

Bunu üniversite harici cevaplayacağım. Müfredatların biraz daha dile teşvik edici hale getirilmesi gerekiyor. Bu biraz sistem eleştirisi gibi olacak ama bir İngilizce Öğretmeni üniversiteye giriyor, 4 yıllık bir eğitim alıyor, stajını da yapıyor ve bu süreçte sınıfa gelecek olan öğrenciler değişmiş oluyorlar. Ve öğretmenin bilgisi 5-10 yıl kadar eski bir metodolojiye dönmüş oluyor. Sen oradan mezun olana kadar senin öğrencinin mantalitesi tamamen farklılaşıyor aslında. Burada da yöneticilerin ve öğretmenlerin yüz yüze görüşerek şunun kararını alması lazım; ‘’Evet İngilizceyi eğlenceli öğretelim ama bunu her ders saatinden beklemeyin.’’

İLKİM ERGENE ÇALIK
# İngilizce eğitimi# Türkiyede İngilizce eğitimi# Yiğit Ertuğ# ingilizce kursu# Çanakkale ingilizce eğitimi
EDİTÖR
İlkim Ergene Çalık
İlkim Ergene Çalık
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
Ahmet Yılmaz
10 ay önce

Böyle kaliteli içerikler görmek ve eğitime değer vermeniz beni mutlu etti.Teşekkürler Kalem Gazetesi

Cevapla
Beğen (0)
Beğenme (0)
İlginizi Çekebilir
Depremde Çanakkale'nin hangi mahalleleri daha riskli?
Depremde Çanakkale'nin hangi mahalleleri daha riskli?
Can Maris:
Can Maris: "Bu çağda anlamlı bir şeyler hala yapılıyor''
Çanakkale'nin yeni sokak lezzeti: Ramazan Uçar’dan bici bici tatlısı
Çanakkale'nin yeni sokak lezzeti: Ramazan Uçar’dan bici bici tatlısı
''Çanakkale'nin bendeki anlamını tarif edebilmem için benim Türkçem yetmez''
''Çanakkale'nin bendeki anlamını tarif edebilmem için benim Türkçem yetmez''
ilan.gov.tr
Son Haberler
Düzenli Deniz Seferlerine Yeni Kurallar Geldi: Gemilerde Yaş Sınırı, Sigorta Zorunluluğu ve Ücret Tavanı!
Düzenli Deniz Seferlerine Yeni Kurallar Geldi: Gemilerde Yaş Sınırı,...
Proje Okulları Artık Daha Nitelikli: MEB’den Kapsamlı Yeni Yönetmelik
Proje Okulları Artık Daha Nitelikli: MEB’den Kapsamlı Yeni Yönetmelik
SES Çanakkale Şubesi’nden Yenice ziyareti
SES Çanakkale Şubesi’nden Yenice ziyareti
Çanakkale 12 Temmuz 2025 deniz suyu sıcaklıkları
Çanakkale 12 Temmuz 2025 deniz suyu sıcaklıkları
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Üst Düzey Atamalar: TMSF, TİKA ve Cemevi Başkanlıklarında Değişiklik
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Üst Düzey Atamalar: TMSF, TİKA ve Cemevi...
İrem ve Caner çifti dünyaevine girdi
İrem ve Caner çifti dünyaevine girdi
Bayramiç Ziraat Odası'ndan üreticilere dolandırıcılık uyarısı
Bayramiç Ziraat Odası'ndan üreticilere dolandırıcılık uyarısı
Kumkale Köyü'nde su seviyesi alarm veriyor
Kumkale Köyü'nde su seviyesi alarm veriyor
Çok Okunan Haberler
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve Hüsnü Şenlendirici Unutulmaz Bir Gece yaşattı
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve...
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün Sırları Gün Yüzüne Çıktı
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün...
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Son Yorumlananlar
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler tarihle buluştu
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler...
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom Embolizasyonu Artık Çanakkale’de!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom...
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Açıldı
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon...
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Çan'da tır konvoylu düğün!
Çan'da tır konvoylu düğün!
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı, 81 İl Başkanları toplantısını videokonferans ile gerçekleştirdi
AK Parti Çanakkale İl Başkanlığı, 81 İl Başkanları toplantısını videokonferans ile gerçekleştirdi

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.