10 metre çapındaki bu küçük asteroit, Dünya’nın atmosferine girmeyerek yörüngede sıkışacak ve 25 Kasım’a kadar gezegenimizin ikinci uydusu olarak kalacak. Ardından, Güneş’in yörüngesine dönerek yolculuğuna devam edecek. Böylece Dünya, tam 56.6 gün boyunca iki uyduya sahip olacak.
Asteroit, geçici bir misafir
2024 PT5, NASA tarafından fonlanan Asteroit Karasal Etkili Son Uyarı Sistemi (ATLAS) teleskopları tarafından 7 Ağustos’ta keşfedildi. Bilim insanları, bu davetsiz misafirin kısa süreliğine Dünya yörüngesine takılacağını ve ardından tekrar uzayın derinliklerine döneceğini belirtiyor.
Tartışmalar ve hipotezler
Bazı bilim insanları, bu asteroidin "mini uydu" olarak tanımlanamayacağını, çünkü en az bir tam yörünge dönüşü yapması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, 2024 PT5’in Ay’dan kopmuş bir parça olabileceği öne sürülse de bu iddia henüz kesinlik kazanmadı.
Bir sonraki buluşma 2055'te
Asteroit, Kasım 2024’te Dünya’dan ayrıldıktan sonra Ocak 2025’te tekrar gezegenimize yakın bir yörüngeye girecek ancak bu sefer daha kısa süreliğine. Bir sonraki geçişi ise 2055 yılında gerçekleşecek.
Astronomi meraklıları için heyecan verici olan bu olay, asteroidin küçük boyutu ve düşük parlaklığı nedeniyle amatör teleskoplarla gözlemlenmesi zor olsa da, Dünya'nın iki uydulu halini düşünmek bile başlı başına büyüleyici bir deneyim olacak.
HABER MERKEZİ
BİLİM
Yayınlanma: 02 Ekim 2024 - 17:01
Dünya'ya yeni uydu: "Mini Ay" yolda!
NASA bilim insanları, bu hafta sonu Dünya'nın kısa bir süreliğine ikinci bir uyduya ev sahipliği yapacağını duyurdu. 2024 PT5 adlı asteroidin 29 Eylül 2024 tarihinde gezegenimizin yörüngesine gireceği ve yaklaşık iki ay boyunca "Mini Ay" olarak adlandırılacağı açıklandı.
BİLİM
02 Ekim 2024 - 17:01