Sesimiz, iç kulağımıza iki farklı yol izleyerek ulaşır. Bu yollar bizim ses algımızı etkiler. Hava yoluyla iletilen (dış çevreden alınan) ses, dalgalar halinde yayılır ve dış kulak yolu ile orta kulaktaki kulak zarına, oradan da iç kulaktaki kokleaya ve iç kulaktaki sıvı dolu kanallara taşınır. Ancak kemik yoluyla iletilen ses, kafamızdaki dokular aracılığıyla direkt olarak kokleaya ulaşır. Ancak sesinizi kaydedip dinlediğinizde, kemik yoluyla iletilen ve "normal" sesiniz gibi duymanıza sebep olan yol devreden çıkmış olur. Ses kombinasyonunuzun yalnızca hava yoluyla iletilen parçası ile gelen sesinizi duyarsınız. Yani aslında ses kaydından dinlediğiniz ses, sizin diğer insanlar tarafından duyulan sesinizdir.
MİKROFON AÇIK KALINCA
Erdoğan'ın Yassıada ziyareti sırasında sunucu Oğuz Haksever'in mikrofonu açık kaldı. Erdoğan'ın Adnan Menderes'in idamına göndermeyle kullandığı 'Yaslı Ada' tanımlamasına ilişkin canlı yayında 'Neresi yaslı be, canına okumuşsun' ifadelerini kullanan Haksever'in bir sonraki yayına çıkmadığı görüldü.
ÇOCUĞUNUZUN GÜZEL KONUŞMASI İÇİN
TABLETLER KONUŞMAYI ETKİLİYOR
Modern çağın emzikleri tabletler olmuş. Bu cihazlar çocuğun dil gelişimi olumsuz etkiliyor. Sosyal iletişim becerilerinin gelişmesini önlüyor. Duygu durumunda olumsuz etkilenme oluyor (korku, kaygı, hırçınlık gibi…) Beyin gelişimine olumsuz etki nedeni ile algısal - motor becerilerde; dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, okumaya isteksizlik gibi gecikme ve sorunlar gelişebiliyor.Görme problemleri, duruş bozuklukları, hareketsizlik ve buna bağlı şişmanlık sorunları ortaya çıkabiliyor. Yani vesselam hiç iyi değildir. Kademe kademe bağlılığı azaltmazsanız ilerisi pek parlak değil.
ELİNİZİ DEVREYE SOKUN
İnsan beyninde Broca Alanı denilen bir bölge vardır. Fransız cerrah Broca'nın 1864 yılında sol şakaklarımızın yakınında tespit ettiği beynin iki küçük bölümünden biridir. Bu bölge dilin konuşma fonksiyonundan, konuşma sırasında cümlelerin gramer yapılarından sorumludur. Beynin alın (frontal) kısmının korteksinin arka tarafında bulunur. Broca alanı bu düşüncelerin kelimelere dökülmesinde ve bu dizilmiş kelimelerin ses tellerimize iletilmesinde rol alır. Konuşmak ile ilgili olan bu merkez, sadece konuştuğumuzda aktive olmaz. Ellerimizi hareket ettirdiğimizde de aktive olur. Jestler konuşmakla bağlantılıdır. Jestler sergileyerek aslında kendi düşünme eylemlerimizi güçlendirebiliriz. Jestleri kullanarak daha net düşünceler oluşturabilmekte ve daha net bir dil ile konuşabilmektedirler. O halde ne yapıyoruz? Konuşmada bu alanı çalıştırmak için elleri devreye sokuyoruz.
SÖZ USTASI SHAW
Bir yardımseverler balosunda Bernard Shaw oldukça yaşlı olan fakat genç görünmek isteyen kadını dansa davet etmiş. Shaw’ın bu davetinden memnun olan bayan ona bir kompliman yapmak arzusuyla:
-Benim gibi değersiz bir kadınla dans ediyorsunuz. Ne kadar sevimlisiniz demiş.
Shaw gayet sakin bir tavırla cevap vermiş:
-Yardımseverler balosundayız.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Kaliforniya Üniversite'sindeki araştırmacılar, geliştirdikleri yeni bir beyin implantıyla beyin sinyallerini konuşmaya dönüştürmeyi başardı. Beyin sinyallerini deşifre ederek ses aygıtından çıkarmayı başaran bilim insanları, konuşamayan birçok hastaya umut olmayı amaçlıyor.
GÜNÜN SÖZÜ
Kalp ne ile doluysa, dudaklardan da o dökülür.
Goethe

- Şarkı söyleyin.
- Tekerleme ve bilmeceler söyleyin.
- Oyuncak telefon, mikrofon gibi konuşma ve şarkı söyleyebilecekleri oyuncaklar satın alın.
- Birlikte yapılan aktivitelerin anlatmasını isteyin.
- Sayı saymaca (1-10’a kadar) oynayın.
- Resimli kitap okuyun, anlattırın, bu sırada sorular sorun. (Köpek nerede? Elmayı gösterir misin? vb.)
- Oyuncak hayvanları ya da kuklaları konuşturun. Onunda bunu yapmasını isteyin.


