• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
17:05
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
16:40
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
13:06
Çanakkale'de kavurucu sıcaklar yerini serinliğe bırakacak
12:58
CHP olağan seçim takvimini açıklandı
11:33
18 Temmuz 2025 Cuma Pazarı fiyat listesi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. GÜNDEM
  3. O hastalığın tedavisine başlandı
GÜNDEM
Yayınlanma: 08 Ocak 2020 - 12:49

O hastalığın tedavisine başlandı

ÇOMÜ Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Doç

GÜNDEM
08 Ocak 2020 - 12:49
6 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
O hastalığın tedavisine başlandı
ÇOMÜ Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Doç. Dr. Hakkı Kaya kalp aritmi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kaya hastalığın erken teşhisinin önemli olduğuna dikkat çekerek, Araştırma Hastanesindeki üç boyutlu eko çekimi ile hastalıkla ilgili daha detaylı ve doğru bilgiye ulaşabildiklerini belirtti.

ÇOMÜ Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümünde kalp aritmi hastalığının tedavisine başlandı. Konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunan Kardiyolog Doç. Dr. Hakkı Kaya hastalıkla ve tedavisi ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Önce kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Ben bir yıldır Çanakkale’deyim.  Aslen İzmir Bergamalıyım. Tıp Fakültesini Trakya Üniversitesinde bitirdim, anne tarafından da zaten Trakyalıyım. Ritim bozuklukları özel ilgi alanım, yani 1 yıldır Kardiyoloji Anabilim dalında Üniversitemizde aritmik polikliniği olarak da hizmet veriyorum. Severek, ilgilendiğim bir alan ritim bozuklukları çünkü ritim bozuklukları.

Bizim sağlığımızı düşünerek bizi tedavi ediyorsunuz çok teşekkür ediyoruz. Şimdi Hakkı Bey aritmik, ritim bozukluklar, kalp çarpıntısı bunlar aynı şeyler mi?

Aritmik ve ritim bozuklukları eş anlamlı aslında, aritmiğin kelime anlamına baktığımızda normal olmayan ritim demek. Kalbin bir ritmi var bu ritmin dışına çıktığında biz buna aritmik diyoruz. Ritim bozukluğu da Türkçesi aslında.  Yani yarı Türkçe diyelim.

Kimler bu hastalığa neden yakalanıyor?

Aslında aritmi çok geniş bir damar tıkanıklığına bağlı da bir ritim bozukluğu gelişebilir. Kalp hastalıklarında sonuçta kalp diğer organlar kanlanarak beslenen bir organımız. Kalp damarlarından biri tıkandığında kalp krizi dediğimiz şey bu aslında. Damarların tıkanmasıyla oluşan bir şey. Ritim bozuklukları da gelişebilir, yapısal olarak tamamen beslenmesi normal olan hiçbir damar tıkanıklığı olmayan bir kalpte de elektriksel olarak, kalp bir elektriksel sistem içerisinde elektriksel bir aktivite var. Normalde uyarı üretebilen yerleri var bazı yerlerinde hiç elektriksel iletiminin olmaması gerekiyor ya da uyarı üretmemesi gerekiyor o uyarı özelliği olmayan yerlerin uyarı kazanmasıyla ya da iletiminin olmaması gereken yerde iletiminin olmasıyla da bir neden yokken de ortaya çıkabiliyor. Yani geniş bir yelpaze de damar tıkanıklığı da yol açabilir, troid hormonlarının artması da yol açabilir. Bir enfeksiyon anında ritim bozukluğu tetiklenebilir. Yani direkt tek bir sebep yok.

Bu anlık olabiliyor mu? Birkaç gün ritim bozukluğu oldu ve sonra kendiliğinden düzeldi bu bir hastalık mıdır? Tedavi edilmesi gerekir mi bunun?

Şimdi şöyle insanlarda stresli, heyecanlı olduğumuzda kalbimiz hızlanır ama bu normal ritimde hızlanmasıdır. Bizim sinüs ritmi dediğimiz kalbin orijinal ritmi var. O ritimde hızlanma sekondan nedenlerden dolayı olabiliyor.  Enfeksiyon, ateş, kansızlık, tiroid fonksiyon bozukluğu bunlar olabilir ama ritim bozulup da anormal hızlara çok yüksek hızlara çıkıyorsa anlık da bu patolojiktir.

Siz tek misiniz?

Yani şu an için öyle.

Yani daha da kıymetli oldunuz bence…

Evet yani öyle düşünüyorsanız güzel bir şey benim için. Bu yönlendiriyor arkadaşlar tabi bizim bir seyrimiz var. Yani aritmiği düşündüğümüz hastada tetkik için öncelikle. Genelde o kısımları devlet hastanesindeki ya da diğer bizim üniversitedeki öğretim görevlisi arkadaşlar bunlara bakıldıktan sonra bana gelmiş oluyor ama önce bir kere hastada kansızlık ve tiroit hormon bozukluğunun olmadığına emin olmamız lazım çünkü bunlar varsa onları düzeltmeden aritminin diğer tedavilerine geçmiyoruz. Eko yapılan hastalar kesinlikle gayet iyi biliyor üniversitede güzel bir cihazımız var daha yeni bir yıllık. Şu anda Çanakkale’deki en iyi görüntü üniversitedeki cihazda. Eko cihazı üç boyutlu görüntülemede alabiliyor. Gayet güzel bir cihaz orda yapısal bir kalp hastalığımız var mı diye hastamızda yani çünkü bazı kapak hastalığı var kalbi büyütmüştür o da ritim bozukluğu yapmış olabilir. Yani buna yol açan açabilecek her şeyi biz orda görebiliyoruz. Kalbin yapısal hastalıklarını eko yaptığımızda görebiliyoruz. Orda da bir şey bulmadık damar tıkanıklığı şüphemiz varsa efor test yani eforla çarpıntılar oluyorsa efor testi yapıyoruz tabi her hastada bunlar değil yani hastanın şeyine göre.

Kendimizi nasıl koruyacağız bu hastalıktan kendimiz kendimizi koruyabilir miyiz?

Şimdi şöyle az öncede bahsettiğimiz gibi yani damar tıkanıklığına bağlı olan bir ritim bozukluğuysa bizim klasik koaterarter hastalığımızda damar tıkanıklığındaki önerdiğimiz hayat tarzı değişiklikleri bunda da geçerli yani kalp damarlarımızın tıkanmaması için çünkü buda bir ritim bozukluğu gelişme nedeni ama tek neden değil.

Yani şimdi Çanakkale’ de artık aritmi hastalığı tespit edilebiliyor ve bunun işte kontrol altında tedavisi yapılabiliyor değil mi?

Evet kesinlikle.

Ama söylediklerinizden anladıklarım kadarıyla tabi aslında uzun bir sürece yayılıyor değil mi? Öncesindeki hastalıklar tedavi edilmesi gerekiyor.

Tabi yani diğer nedenlerin ekarte edilmiş olması lazım. Yani damar tıkanıklığına bağlı bir ritim bozukluğu olmadığına eminsek ama çok da uzun değil aslında. Yani bu bütün o az önce bahsettiğim tetkikleri Çanakkaleliler bu konuda çok şanslı aslında. Bunu İzmir’de İstanbul’da bu tetkikleri yaptırmaya kalktıklarında yaklaşık bir ay uğraşmaları gerekir. Biz bunu burada en geç o da holterde 24 saat üstünde kaldığı için üç gün içerisinde bu tetkikler yapılmış oluyor.

Aritminin musallat olduğu insanların ortak bir özellik var mı? Mesela kadınlar, erkekler, yaşlılar, çocuklar böyle bir ortak özellik var mı? Sanki kadınlarda bu şey daha çok oluyor gibi.

Doğru tespit evet kadınlar da aritmi de daha çok görünüyor ama kadınlarda… Bozuk bizim en çok karıştırdığımız bu gerçekten bir aritmimi yani arada kaldığımız ki onda elektojik çalışmaydı kesin tanısını koyabiliyoruz dedim. Genelde çarpıntı şikayeti benim hastalarımın yüzde altmış yetmiş diyeyim kadın ağırlıklı.

Peki genlerin veya coğrafi bölgenin etkisi var mıdır böyle bir şeyle?

Coğrafi bölgeyle ilgili bir kanıt yok ama genetik yönü var. Ritim bozukluğunun dedim ya çok tipi var sık görülen bir tip. Bazen de genetik faktör etkili bazen de etkisi yok öyle diyebilirim.

Yani yaşla da sanıyorum bir ilgisi yoktur değil mi?

Yaşla damar tıkanıklığına bağlı bir ritim bozukluğu geliştiyse yaşla artma olasılığı olan bir ritim ama mesela kalpte hastalara anlatırken diyoruz kısa dere yapan bir sinir var kalbinde çünkü elektrikte nasıl kısa devre olmaması gereken bir yerde bir kablo bağlantısı oluyor.

Kadınların kalbi galiba daha hızlı atıyor değil mi?

Yok aslında öyle bir genelleme yapamayız. Şöyle kadınlarda kişilikle ilgili olabiliyor sempatik aktivitesi yüksek insanlar heyecanlı, her şey de hemen olsun isteyen ya da tam tersi her şeyden hemen panik olan insanların kalp hızı ortalaması daha yüksek oluyor. Bu tabi karakter buna çok yapabileceğimiz bir şey yok.

EDİTÖR
Simge Özden
Simge Özden
İlginizi Çekebilir
Başkan Öztürk’ten iddialara yanıt:
Başkan Öztürk’ten iddialara yanıt: "Ben her zaman halkımın ve çalışma arkadaşlarımın yanındayım"
Başkan Göktürk’ten “Terörsüz Türkiye” Mesajı: Yeni Bir Dönem Başlıyor
Başkan Göktürk’ten “Terörsüz Türkiye” Mesajı: Yeni Bir Dönem Başlıyor
Polis Hakları Gündemde: Adil Maaş ve Çalışma Şartları Talebi Yükseliyor!
Polis Hakları Gündemde: Adil Maaş ve Çalışma Şartları Talebi Yükseliyor!
Çanakkalelilere Büyük Müjde: Ton Balığı Yarı Fiyatına Satılacak!
Çanakkalelilere Büyük Müjde: Ton Balığı Yarı Fiyatına Satılacak!
ilan.gov.tr
Son Haberler
Depoya giren yılanı yakalayan itfaiyeci, yılana su içirdi
Depoya giren yılanı yakalayan itfaiyeci, yılana su içirdi
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
Yıldırım düşmesi sonucu çıkan orman yangınına müdahale sürüyor
Ayvacık'ta restoranın mutfağında çıkan yangın korkuttu
Ayvacık'ta restoranın mutfağında çıkan yangın korkuttu
Dehşete Düşüren Plan: Eski Sevgilisine İşkence Ettirip Kayda Aldırdı!
Dehşete Düşüren Plan: Eski Sevgilisine İşkence Ettirip Kayda Aldırdı!
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
Çanakkale Havalimanı Haziran ayında 18 bin 847 yolcuya hizmet verdi
"Kentimiz Evimiz" Temizlik Etkinliği Fevzipaşa Mahallesi'nde Devam Ediyor
Gökçeada’da Özel Halk Otobüsü Sefer Saatleri
Gökçeada’da Özel Halk Otobüsü Sefer Saatleri
Toplu sözleşme öncesi SES’ten açıklama
Toplu sözleşme öncesi SES’ten açıklama
Çok Okunan Haberler
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi Oldu
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi...
Çanakkale Erenköy’de yangın
Çanakkale Erenköy’de yangın
Çanakkale’de Orman Yangını Uyarısı: 2 Günlük Kritik Dönem Başlıyor!
Çanakkale’de Orman Yangını Uyarısı: 2 Günlük Kritik Dönem Başlıyor!
2026 Şampiyonu İçin İki Farklı Kehanet: Trabzonspor mu Fenerbahçe mi?
2026 Şampiyonu İçin İki Farklı Kehanet: Trabzonspor mu Fenerbahçe...
Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Faizinde Yeni Dönem!
Kredi Kartı Borçlarına Yapılandırma Faizinde Yeni Dönem!
Maden Yasası Genel Kurulda; Kazdağları ve Türkiye'nin ormanları tehlikede !
Maden Yasası Genel Kurulda; Kazdağları ve Türkiye'nin ormanları tehlikede...
11 Temmuz 2025 Cuma Pazarı fiyat listesi
11 Temmuz 2025 Cuma Pazarı fiyat listesi
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık kahpelik” ifadesine sert tepki
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık...
Yangın nedeniyle Tuzla ve Naldöken köyleri tahliye ediliyor
Yangın nedeniyle Tuzla ve Naldöken köyleri tahliye ediliyor
Biga'da Su Kuyularına Sabotaj! Biga Belediye Başkanı Alper Şen:
Biga'da Su Kuyularına Sabotaj! Biga Belediye Başkanı Alper Şen: "Suyu...
Son Yorumlananlar
Şap Aşısında Yerli ve Millî Hamle: Hayvan Sağlığı İçin Yoğun Mesai
Şap Aşısında Yerli ve Millî Hamle: Hayvan Sağlığı İçin Yoğun...
Ayvacık Naldöken Köyü'nde yangın
Ayvacık Naldöken Köyü'nde yangın
Çanakkale Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerine diş muayenesi
Çanakkale Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerine...
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık kahpelik” ifadesine sert tepki
İl Başkanı Sedat Durmaz'dan Tandoğan Tolga’nın “100 yıllık...
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
Atikhisar Barajı’nda doluluk oranı %58,4’e geriledi
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler tarihle buluştu
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler...
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom Embolizasyonu Artık Çanakkale’de!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom...
Geyikli’de evlenmeye hazırlanıyor
Geyikli’de evlenmeye hazırlanıyor

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.