Yeni düzenlemeler, Kripto varlık platformlarının faaliyetlerini disiplin altına almayı ve yatırımcıları korumayı hedefliyor.
Güvenlik altyapısı ve sermaye şartları
Platformların faaliyet izni alabilmesi için TÜBİTAK altyapı kriterlerine uygun güvenlik sistemlerini kurmaları zorunlu hale getirildi. SPK’dan izin almak isteyen platformların anonim ortaklık olarak kurulması gerekiyor.
Kuruluş sermayesi ise platformlar için en az 150 milyon lira, saklama kuruluşları için 500 milyon lira olarak belirlendi. Ayrıca, platformların özsermayesi likit rezerv yükümlülüğünün altına düşemeyecek.
Para transferleri ve likit rezervler
Para transferleri sadece müşterilerin kendilerine ait banka hesapları üzerinden yapılacak. Platformlar, banka aracılığı dışında nakit kabul edemeyecek ve müşteri nakitlerini elden alıp teslim edemeyecek.
Platformlar, müşteri varlıklarının %3’ü kadar likit rezerv bulundurmak zorunda olacak. Bir varlığın cari değerinin portföy içindeki ağırlığı ise %20’yi geçemeyecek. Son bir yılda listelenen veya toplam piyasa değeri 5 milyar doların altındaki kripto varlıklar için bu oran %10 olarak uygulanacak.
Kaldıraçlı işlemlere sınırlama
Yeni düzenlemelere göre, platformlar üzerinde listelenen kripto varlıklarda kaldıraçlı işlemler yapılamayacak. Ayrıca, türev araç sözleşmeleri ve kredili alım, açığa satış, ödünç işlemleri gibi faaliyetler de yasak kapsamına alındı.
Kurtarma planı ve yönetim kurulu şartları
Kripto varlık kayıplarını önlemek amacıyla platformların "kurtarma planı" hazırlaması şart koşuldu. Bu plan, kripto varlık kaybı risklerini belirleyecek ve olası kayıplara karşı alınacak tedbirleri içerecek.
Yönetim kurulu en az 3 üyeden oluşacak. Yöneticiler ve personelin, aksi belirtilmedikçe, en az 4 yıllık lisans eğitimi almış olmaları gerekecek. Bilgi teknolojileri operasyon personelinin ise ön lisans diplomasına sahip olması yeterli olacak.
Yurt dışı işlemleri kapsam dışı
Türkiye’deki yerleşik kişilerin, kendi inisiyatifleriyle yurt dışındaki kripto varlık platformlarından aldığı hizmetler düzenlemenin kapsamı dışında tutuldu. Ancak, yurt dışında yerleşik kuruluşlar, Türkiye’de iş yeri açar, Türkçe internet sitesi oluşturur veya doğrudan tanıtım yaparsa, bu faaliyetler SPK denetimine tabi olacak.
HABER MERKEZİ