Tesis Kurulumu Artık Daha Zorlu
Yeni yönetmeliğe göre, Türkiye'de
Sigara filtresi üretim tesisi kurmak isteyen firmaların belirli standartları karşılaması zorunlu hale geldi. Buna göre, tesislerin yıllık üretim kapasitesinin tek vardiyada teorik olarak iki milyar adet olması, tam ve yeni teknolojiye sahip, kullanılmamış makineler içermesi gerekiyor. Ayrıca, tesis yeri en az 1000 metrekare kapalı alana sahip müstakil bir bina olacak şekilde organize sanayi veya sanayi bölgelerinde belirlenmeli. Hammadde, malzeme ve mamul ambarlarının ayrı ayrı ve tesis sahası içinde projelendirilmesi de şartlar arasında.
Üretim tesisi kurmak için Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan
Tesis Kurma Uygunluk Belgesi alınması mecburi tutuluyor. Bu belgenin geçerlilik süresi 18 ay olarak belirlenirken, proje tamamlanamaması durumunda bir defaya mahsus 90 gün ek süre verilebilecek. Bu süre içinde projesini tamamlayamayan firmaların Tesis Kurma Uygunluk Belgesi iptal edilecek ve ödenen ücret iade edilmeyecek.
Üretim ve Pazarlamada Sıkı Denetim
Tesis Kurma Uygunluk Belgesi'ni takiben, üretim faaliyetlerine başlamak için
Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgesi alınması gerekiyor. Bu belge beş yıl süreyle geçerli olacak ve her yenilemede tesisin belirlenen şartları sağlamaya devam edip etmediği Bakanlık tarafından titizlikle incelenecek. Yeni düzenlemeyle, üretim tesis sahası dışında ambar kurulması ve Bakanlıkça izin verilmeyen ürünlerin üretimi yasaklandı.
Piyasaya arz edilecek sigara filtrelerinde ise her birim pakette kodlama bilgisi ile marka veya firma unvanı kısaltması bulunması zorunlu kılındı.
Filtre çubuğu ambalajlarında da benzer şekilde firma unvanı kısaltması ve kodlama bilgisi yer alacak. Üretilen sigara filtreleri için
Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi almak da artık bir zorunluluk. Firmalar, bu belgeyi aldıktan sonra ürünlerini serbestçe fiyatlandırabilecek ve doğrudan toptan satıcılara, dilerlerse de perakende satıcılara satış yapabilecekler. Ancak, aynı marka altında piyasaya arz edilecek mamulat çeşitleri sadece bir üretici veya ithalatçı tarafından piyasaya sürülebilecek.
Hammadde ve Ticarete Yeni Kurallar
Yönetmelik,
Hammadde temini ve filtre çubuğu ticaretini de yeniden düzenliyor. Firmalar, ihtiyaç duydukları hammaddeleri Bakanlığa bildirimde bulunarak iç veya dış piyasadan temin edebilecekler. Ancak, üretim için alınan hammaddelerin, iade veya ihracat dışında satışı yapılamayacak.
Filtre çubuğu üreticileri ise ürünlerini yurt içindeki sigara ve makaron üretim tesislerine satabilecekleri gibi ihraç da edebilecekler. Ancak, ihracatın sadece firmalar tarafından yapılmasına izin verilirken, aracı ihracatçı kullanılmasına yasak getirildi. İhraç edilecek filtre çubuğu ambalajlarının, iç piyasaya sürülenlerden farklı olması da önemli bir detay olarak yönetmelikte yer aldı.
Bu yeni düzenlemelerle, sigara filtresi sektöründe daha şeffaf, kontrollü ve sürdürülebilir bir yapı oluşturulması hedefleniyor. Sektör temsilcileri, yönetmeliğin getireceği değişikliklere uyum sağlamak için çalışmalarına hız verdiler.
HANiFE ÇETiN