TÜFE ve sanayi üretimi yurtiçi gündemin odağında yer alırken, yurt dışında ise PMI verileri ve ABD istihdam rakamları dikkat çekti.
Yurt içinde fiyatlar yükseldi, üretim artış gösterdi
Nisan ayı Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerine göre, enflasyon aylık bazda %3, yıllık bazda ise %37,86 artış gösterdi. Gıda fiyatlarında yıllık %36,09’luk artış yaşanırken, konut grubunda dikkat çeken bir yükselişle %74,07’lik artış kaydedildi.
Üretici fiyatlarındaki artış da dikkat çekti. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yi-ÜFE) Nisan’da yıllık %22,5, aylık ise %2,76 oranında artarken, imalat sektöründeki artış yıllık %22,65 olarak kaydedildi.
Sanayi üretimi ise Mart ayında toparlanma sinyalleri verdi. Üretim bir önceki aya göre %3,4, geçen yılın aynı ayına göre ise %2,5 oranında artarak ekonomide hareketlenmenin sürdüğünü gösterdi.
Ancak aynı dönemde Hazine nakit dengesi, Nisan ayında 183,5 milyar TL açık verirken,
Küresel ekonomide PMI ve ÜFE verileri takip edildi
Avrupa’da ekonomik veriler karışık sinyaller verdi. Euro Bölgesi Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) Mart ayında aylık bazda %1,6 azalırken, yıllık artış %1,9 olarak gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde hizmet sektöründeki canlılık ise sınırlı düzeyde kaldı. Hizmet PMI Nisan’da beklentilerin üzerinde 50,1 seviyesine yükselirken, bileşik PMI ise bir önceki aya göre düşerek 50,4 olarak kaydedildi.
ABD tarafında, hizmet sektöründe yavaşlama sinyalleri geldi. Hizmet PMI verisi Nisan ayında bir önceki aya göre 3,6 puan gerileyerek 50,8 seviyesine indi. Öte yandan, ISM İmalat Dışı PMI verisi 51,6 ile beklentilerin üzerinde gelerek sektördeki durağanlığa rağmen iyimserliği artırdı.
İşgücü piyasasında ise olumlu bir gelişme yaşandı. ABD’de işsizlik başvuruları 228 bin kişiyle beklentilerin (231 bin) altında kaldı.