2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından afet bölgelerindeki kalıcı konut çalışmaları sürerken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yeni bir adım geldi. Bakanlık bünyesindeki Yapı İşleri Genel Müdürlüğü, Diyarbakır'da 54 köyü kapsayan yeni kırsal deprem konutları için ihaleye çıktı.
Dünya Bankası ve Fransa Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan ek finansman desteğiyle gerçekleştirilecek proje kapsamında, depremden etkilenen vatandaşlar için depreme dayanıklı yeni yaşam alanları inşa edilecek.
Peki, hangi ilçeler projeye dahil edildi? Kaç konut yapılacak? En dikkat çeken şart ne oldu?
54 KÖYDE 95 YENİ KONUT YAPILACAK
Resmî Gazete'de yayımlanan ihale ilanına göre Diyarbakır'ın Çermik, Çüngüş, Dicle, Eğil, Ergani ve Yenişehir ilçelerinde bulunan toplam 54 köyde 95 adet tek katlı hafif çelik kırsal deprem konutu inşa edilecek.
Yaklaşık 9 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olacak projede, konutların 10 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.
Depremden sonra evlerini kaybeden veya ağır hasar nedeniyle yaşam alanlarından uzak kalan vatandaşlar için yapılacak yeni konutların, depreme karşı daha güvenli ve dayanıklı olması amaçlanıyor.
FİNANSMANIN YARISI DÜNYA BANKASI'NDAN GELİYOR
"Kırsal Alanlarda Deprem İyileştirme ve Yeniden Yapım Projesi (KADİYAP) – Ek Finansman" kapsamında yürütülecek çalışmanın mali kaynağı uluslararası destekle sağlanıyor.
Ek finansmanın yüzde 50'si Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası (IBRD), diğer yüzde 50'si ise Fransa Kalkınma Ajansı (AFD) tarafından karşılanıyor.
Projenin temel amacı, depremden etkilenen kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlar için güvenli konutlar oluşturmak ve bölgedeki yaşamın yeniden normale dönmesine katkı sağlamak olarak gösteriliyor.
İHALEYE KATILACAK FİRMALARI ZORLAYAN ŞART NE?
İhale sürecinin Dünya Bankası satın alma esaslarına göre ulusal rekabetçi ihale yöntemiyle gerçekleştirileceği açıklandı.
Teklifler kapalı zarf yöntemiyle alınacak ve elektronik başvurular kabul edilmeyecek.
Firmaların tekliflerini en geç 30 Haziran 2026 saat 15.00'e kadar teslim etmeleri gerekiyor. Açılış ise aynı gün saat 15.15'te gerçekleştirilecek.
İhaleye ilişkin dokümanlar 3 bin lira karşılığında temin edilebilecek.
İhalede en çok dikkat çeken ayrıntı ise geçici teminat tutarı oldu.
İhaleye katılacak firmaların, teklifleriyle birlikte 17 milyon 500 bin liralık geçici teminat sunmaları gerekiyor. Teminatın Türk lirası veya serbestçe çevrilebilir döviz cinsinden verilmesi mümkün olacak. Ayrıca sunulacak teminat mektuplarının 27 Kasım 2026 tarihine kadar geçerli olması şartı aranacak.
Bir başka dikkat çeken detay ise ihale sürecinin, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu kapsamında değil, Dünya Bankası'nın satın alma düzenlemelerine göre yürütülecek olması oldu.
Deprem bölgesindeki yeniden inşa çalışmalarının önemli halkalarından biri olarak değerlendirilen proje tamamlandığında, Diyarbakır'ın 54 köyünde yaşayan onlarca aile, depreme daha dayanıklı yeni konutlarına kavuşmuş olacak. Türkiye genelinde afet sonrası yürütülen iyileştirme çalışmalarının sürdüğü bu süreçte, yeni projelerin de peş peşe hayata geçirilmesi bekleniyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: