Resmî Gazete’nin 26 Mart 2026 tarihli sayısında yayımlanan tebliğ ile milletlerarası tahkim süreçlerinde uygulanacak hakem ücretlerine ilişkin yeni düzenleme yürürlüğe girdi. Adalet Bakanlığı tarafından yayımlanan “Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Hakkında Tebliğ”, hakem ücretlerinin belirlenmesine yönelik esasları detaylı şekilde ortaya koydu.
Yeni düzenleme, özellikle taraflar ile hakemler arasında ücret konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda devreye girecek kuralları içeriyor. Böylece tahkim süreçlerinde yaşanan belirsizliklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.
ÜCRET BELİRLENEMEZSE TEBLİĞ DEVREYE GİRECEK
Tebliğe göre, taraflar ile hakem ya da hakem kurulu arasında ücretin belirlenmesi konusunda bir uzlaşma sağlanamaması halinde bu tarifedeki hükümler uygulanacak. Aynı şekilde tahkim anlaşmasında ücret belirlenmemişse veya milletlerarası tahkim kurallarına atıf yapılmamışsa da bu tebliğ esas alınacak.
Bu düzenleme, özellikle uluslararası ticari uyuşmazlıklarda sıkça karşılaşılan ücret anlaşmazlıklarına standart bir çözüm getirmeyi amaçlıyor. Ancak hakemlerden birinin görevinin sona ermesi veya uyuşmazlığın para ile ölçülememesi gibi bazı durumlarda tebliğ hükümleri uygulanmayacak.
HAKEM ÜCRETİNİN KAPSAMI NETLEŞTİRİLDİ
Yeni tarifeye göre hakem ücreti, tahkim davasının açıldığı tarihten nihai kararın verilmesine kadar geçen süreçte yapılan tüm iş ve işlemleri kapsıyor. Bu kapsamda dava sürecinde yürütülen faaliyetler tek bir ücret çerçevesinde değerlendirilecek.
Ayrıca hakem kararının düzeltilmesi, yorumlanması veya tamamlanması gibi işlemler için ek ücret talep edilemeyecek. Bu durum, taraflar açısından maliyetlerin öngörülebilir olmasını sağlayan önemli bir düzenleme olarak öne çıkıyor.
HAKEM KURULU BAŞKANINA EK ÜCRET
Tebliğde yer alan düzenlemeye göre hakem kurulu başkanına ödenecek ücret, diğer hakemlere ödenecek ücretin yüzde 10 fazlası olarak hesaplanacak. Bu uygulama, kurul başkanının süreçteki koordinasyon ve yönetim rolü dikkate alınarak belirlendi.
Hakem ücretlerinin paylaşımı ise belirlenen tarifeye göre yapılacak ve ilgili maddelerde belirtilen esaslar doğrultusunda dağıtılacak.
ÜCRETİN KISMEN ÖDENMESİ VE ÖDENMEYECEK DURUMLAR
Tebliğ, hakem ücretinin hangi durumlarda kısmen ödeneceğini ya da hiç ödenmeyeceğini de ayrıntılı şekilde düzenliyor. Buna göre bazı durumlarda hakemlere ücretin dörtte biri ödenirken, belirli hallerde ise hiç ödeme yapılmayacak.
Özellikle tahkim yargılamasının erken aşamalarda sona ermesi durumunda ücretin yarısı veya dörtte biri oranında ödeme yapılması öngörülüyor. Bu düzenleme, sürecin hangi aşamada sona erdiğine göre mali yükümlülüklerin değişmesini sağlıyor.
FERAGAT, SULH VE KONUSUZ KALMA DURUMLARI
Uyuşmazlığın tarafların anlaşması, feragat veya davanın konusuz kalması nedeniyle sona ermesi halinde uygulanacak ücret esasları da tebliğde yer aldı. Delillerin sunulması için süre verilmeden önce sona eren davalarda ücretin yarısı, bu aşamadan sonra sona erenlerde ise tamamı ödenecek.
Bu düzenleme, tarafların dava sürecindeki davranışlarının mali sonuçlarını doğrudan etkileyen bir unsur olarak dikkat çekiyor.
KISMİ KARAR VE YENİDEN YARGILAMA DURUMLARI
Hakem veya hakem kurulunun kısmî karar vermesi halinde ücret, yalnızca o karara konu olan uyuşmazlık değerine göre hesaplanacak. Ancak kısmî kararın nihai karar niteliği taşıması durumunda ücretin tamamına hükmedilecek.
Ayrıca iptal davası sonucunda aynı hakemin yeniden görevlendirilmesi halinde ücretin dörtte biri oranında ödeme yapılması öngörülüyor. Bu durum, yeniden yargılama süreçlerine ilişkin önemli bir detay olarak öne çıkıyor.
ÜCRETİN HAK EDİLME ZAMANI VE YÜRÜRLÜK
Tebliğe göre hakemlik ücreti, tahkim yargılamasının sona ermesiyle birlikte hak ediliyor. Ücretin hesaplanmasında ise kararın verildiği tarihte yürürlükte olan tebliğ esas alınacak.
Öte yandan, 14 Mart 2025 tarihli önceki Milletlerarası Tahkim Ücret Tarifesi Tebliği yürürlükten kaldırıldı. Yeni tebliğ ise yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi.
Yorumlar
Kalan Karakter: