Atatürk iyi bir hatipse bunun altında yatan gerçek kitap okuma sevdasıdır. En sevdiği armağan ise kitaptır. 1932 senesinin yılbaşında Kızılay’ın Ankara Palas’da düzenlediği Yılbaşı Balosu’nda kendisine Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip tarafından kitap armağan edilmiştir. Bu kitaplar Tarih Kurultayı’nın tutanakları ile Dil Kurultayı’nın kararları ve dil işlerinde derleme kılavuzudur. Bu armağanları alan Atatürk çok mutlu olmuş ve “Değerli Milli Eğitim Bakanımızın bu armağanından dolayı teşekkür ederim. Kendisinden ve diğer bakanlarımızdan her an böyle armağanlar beklerim.” demiştir.
BAHÇELİ’NİN KONUŞMALARINI KİM HAZIRLIYOR?
Hemen cevaplayayım ki kendisi hazırlıyor. İşin özel tarafı dünyada birçok liderin konuşmasının bir ekip tarafından hazırlanmasıdır. Her salı konuşma yapıyor. Pazartesi günleri ise 16 kişilik MHP Başkanlık Divanı'yla toplantı yapıyor. Türkiye ve dünyada meydana gelen gelişmeler bu toplantıda konuşuluyor. Böylelikle konuşmanın iskeleti çıkıyor. Sonra konuşmasını odasında tek başına konuşmasını kaleme alıyor. Kimi zaman sabahın ilk saatlerine kadar çalışıyor. Genellikle vecize ve deyimlerle konuşmasını süslüyor. Bu anlamda söz sanatlarını en iyi kullanan lider bana göre Bahçeli’dir.
MOUNTAİNTOP HİTABETİ
Sevgili dostlar, tarihin en ilginç hitaplarından biri bu hitabedir. Konuşmacı Martin Luther King’dir. 3 Nisan 1968 gecesi Memphis’te bir kilisede toplanan 2 bin kişiye yaptığı hitaptır. Bu bir nevi veda konuşmasıdır. Konuşma yapıldıktan itibaren 1 gün bile geçmeden kaldığı otelin balkonunda suikaste uğramış ve öldürülmüştür. O konuşma şöyledir: “Bundan sonra bana ne olacağı önemli değil. Herkes gibi ben de uzun yaşamak isterim. Ancak artık bununla ilgilenmiyorum. Sadece Tanrı’nın iradesine teslim olmak istiyorum. Bu gece çok mutluyum ve hiçbir şeyden endişe etmiyorum. Hiçbir insandan korkmuyorum. Tanrı bana dağın zirvesine çıkma lütfunda bulundu. Oradan etrafa baktım. Ve ‘Vaat edilmiş Ülke’yi gördüm. Ben oraya sizinle ulaşamayabilirim. Ancak bu gece bilmenizi istiyorum ki biz halk olarak o vaat edilmiş ülkeye ulaşacağız”.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Anıtkabir'in en önemli bölümü olan mozoleye çıkan 42 basamaklı merdivenlerin ortasında bulunan, ortasında Atatürk'ün "Hâkimiyet kayıtsız şartsız milletindir" sözünün yazıldığı ve Kenan Yontuç tarafından özel olarak süslenen balkon benzeri yapının ANITKABİR HİTABET KÜRSÜSÜ olarak adlandırıldığını biliyor muydunuz?
GANDHİ KONUŞAMAZDI
Gandhi, çocukluğunda çok ürkek bir çocuktu. Kimseyle konuşamıyordu. Londra’daki okul yıllarında, hukuktan ayırdığı zamanları keman, dans, hitabet ve Fransızca dersleri ile dolduruyordu. Lakin hitabeti hiç iyi değildi. Avukattı ama konuşmasının zayıflığı yüzünden kabuğunu kıramadı. Zaman içinde kendini geliştirdi. Sonrasında kitleleri etkileyen bir hatibe dönüştü.
ÇOCUKLARINIZ DAHA İYİ KONUŞSUN DİYE
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Işıkoğlu Erdoğan’ın araştırmasına göre, 0-6 yaş çocuklara etkileşimli kitap okumanın dil gelişimine katkı sağlamada önemli bir rolünün olduğu belirlendi. Erken yaşlardan itibaren kitap alınan ve kitap okunan çocuklarının dil gelişimi düzeylerinin diğer çocuklardan daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
KONUŞMAYA DAİR SORULARINIZ İÇİN
“Konuşmak” konusunda sorularınızı bana iletirseniz cevaplamaktan büyük bir mutluluk duyarım. Mail adresim olan [email protected] adresine mail atabilir ya da 0543 772 61 56 numaradan whatsap ya da SMS iletebilirsiniz.



