Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile ham ayçiçek yağı ithalatında gümrük vergisi yüzde 36’dan yüzde 30’a indirildi. Karar, 1 Ekim 2025’ten itibaren geçerli olacak. Sadece Kosova’dan yapılan ithalat ise sıfır gümrükle yapılabilecek.
Aynı karar kapsamında, yağlık ayçiçeği ithalatında uygulanan yüzde 12’lik gümrük vergisi dönemleri de yeniden düzenlendi. Buna göre, 1 Ocak-31 Mayıs ve 1 Ekim-31 Aralık tarihleri arasında yağlık ayçiçeği ithalatında yüzde 12 gümrük vergisi uygulanacak.
Uzmanlar, yağlık ayçiçeği ve ham yağ ithalatındaki gümrük vergisi değişikliklerinin sık sık yapılmasının piyasalarda belirsizlik yarattığını belirtiyor. Önceki kararlara göre, 12 Ocak-31 Mayıs 2026 tarihleri arasında 1 milyon ton yağlık ayçiçeğinin sıfır gümrükle veya 400 bin ton ham ayçiçek yağının yüzde 20 gümrük vergisiyle ithalatı için tarife kontenjanı açılmıştı.
Yorumlar
Kalan Karakter: