Türkiye’de geçmiş dönemlerde ekimine son verilen ve neredeyse unutulan karakılçık çeşidi yerli buğday tohumu, Çanakkale Belediyesi’nin girişimiyle yeniden toprakla buluştu.
Anadolu topraklarının değeri olan Karakılçık buğdayı, artık Çanakkale topraklarında da yetiştirilecek, çoğaltılacak. Karakılçık Buğday tohumları çoğaltılarak, üretim kooperatifleri ve üreticiler ile paylaşılması, üretim alanlarının arttırılması hedefleniyor. Elde edilen ürünlerin mamül hale dönüştürülerek tüketicilere ulaşımı sağlanarak, kooperatifler açısından katma değeri yüksek bir pazar ve yeni istihdam olanakları sağlanması amaçlanıyor. Bu doğrultuda Esenler bölgesinde, Çanakkale Belediyesi’ne ait 4 ayrı parselde, toplam 107 dekar araziye karakılçık buğday tohumları ekildi. Gerçekleştirilen ekim etkinliğine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, belediye başkan yardımcıları, belediye meclis üyeleri ve belediye personeli katıldı. Alanda yapılan konuşmaların ardından karakılçık buğday tohumları alana serpiştirildi. Alanda açıklamada bulunan Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, 5 yıllık dönemde yerel kalkınma olarak adlandırdıkları bir proje ve model olduğunu belirterek şunları söyledi; “Bu modelin bir parçası olarak da hem genetik kaynaklarımızı, Anadolu coğrafyasının ve ilimizin genetik kaynaklarını korumak, bunları üreticiler ile üretim kooperatifleri ile paylaşmak ve buradan bir katma değer yaratmak, burada üretilen ürünleri mamul haline dönüştürmek, halkın sağlıklı gıdayla buluşmasını sağlamak gibi bir projemiz var. Bu projenin de bir parçası olarak bu dönem belediyemize ait arazilerde toplam 107 dekar alanda karakılçık buğdayı ekiyoruz. Bunun dışında yine 10 çeşit 2’si arpa, 8 tanesi buğday olmak üzere gen bankasından temin ettiğimiz küçük miktarlarda buğdaygillerimiz var. Bunların da başka bir alanda ekimini gerçekleştireceğiz. Hem genetik hallerini korumuş olacağız, hem de ilimiz ve bölgemiz açısından bir katma değer yaratmış olacağız."
“Tarımın geldiği durumu hepimiz biliyoruz”
Alanda açıklamada bulunan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan şunları söyledi; “Türkiye’de tarımın geldiği durumu hepimiz biliyoruz. Maalesef çok ciddi şekilde tarım ithalatçısı bir ülke haline geldik. Aynı zamanda tohumlarımızı birer birer kaybederek yabancı ülkelerden tohum ithal etmek sureti ile üretimimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Halbuki Anadolu topraklarımızda çok zengin tahıl, bitki çeşitleri vardır. Çanakkale içinde çok önemli yerel ürünlerimiz var. Karakılçık da bunlardan bir tanesi. Buğday üretimi olarak bin yıldır bu ürünü biliyoruz. Bizde tohum bankası faaliyetine geçtik. Çeşitli tohumları, buğday olsun, kabak olsun… bunlara benzer birçok ürün için köylerde kalanları topluyoruz, üretiyoruz… Daha geniş alanda üretip, oradan elde ettiğimiz yeni ürünleri daha sonra dağıtmak sureti ile alım garantisi vererek ektireceğiz. Daha çok ürün elde edip daha sonra ekmek olarak bir biçimde halka ürettirmeye çalışacağız.”
“Devlet desteğini alamıyoruz”
Başkan Gökhan konuşmasının devamında şunları söyledi; “Çanakkale’nin potansiyeli çok yüksek. Ancak maalesef yeterli araştırmayı yapmıyoruz, devlet desteğini alamıyoruz. Yine geçen gün 250 ton mandalina Rusya’dan geri çevrilmiş. Yüzlerce ton domates geri çevrilmiş. Bunlar denetlenmezse, destek olunmazsa bunlarla ilgili çalışma yapılmazsa bunun sonucunda tarım ürünlerimizi, yetiştirdiklerimizi bile ihraç edemeyiz. Çanakkale’de de önemli sıkıntılar var. Tuta sorunu var. Yoğun ilaçlamadan dolayı ürünlerimiz ihraç edemez konuma geliyoruz. Maalesef biz bu ürünleri tüketiyoruz. Yabancı ülkeler ürünlerimizi ger çeviriyor ama Türkiye’de kalanları bizler tüketiyoruz. Buda sağlıklı gıdaya ulaşma noktasında da büyük bir sıkıntı. Sağlıklı gıdaya ulaşmak için bunlar bir başlangıç. Bundan sonra yine süt ürünleri hedefimizde. Zeytin de çok önemli. Onuna ilgili de bir çalışma yapabiliriz.”
Karakılçık Buğdayı nedir?
Genetiği bozulmamış, Anadolu topraklarında çok uzun yıllar yetiştirilmiş yerli atalık buğdayımızdır. Adını başaklarındaki karakılçıklardan almıştır. Diğer buğday çeşitlerine göre esmer ve daha serttir. Besin öğeleri en fazla olan buğday çeşididir. Gluten oranı çok düşüktür. A,E,K,C vitaminleri, demir, lif ve protein oranı da oldukça yüksek, sindirim sistemine yararlı bir atalık buğday çeşididir. Karakılçık buğdayı yüksek miktarda selenyum içerir. Bu nedenle cilt ve saç sağlığına çok yararlıdır. Besin değeri çok yüksek olan bu buğday çeşidi potasyum ve fosfor açısından oldukça zengindir.Hafıza geliştirme, sindirim sistemi ve koroner hastalık riskini azalttığı belirtilmektedir. Karakılçık buğdayının pilavlık ve köftelik bulguruna, ekmeğinin lezzetine doyum olmaz. Tarhana yapımında da kullanılmaktadır.

