Türkiye’nin tarımsal üretiminde önemli bir yere sahip olan Çanakkale, şeftali ve nektarin üretiminde ülke sıralamalarında üst sıralarda yer alıyor. Türkiye genelinde şeftali üretiminde 2’nci, nektarin üretiminde ise 3’üncü sırada bulunan Çanakkale’de 2025 yılı hasadı başladı. Anadolu Etap Kumkale Çiftliği’nde düzenlenen hasada Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman da katıldı.
4 Bin Dekarda Modern Üretim
Kumkale’de bulunan Anadolu Etap Çiftliği, yaklaşık 4 bin dekar alanda şeftali ve nektarin üretimi yaparak bölge ekonomisine ve tarımsal kalkınmaya önemli katkı sağlıyor. Modern tarım teknikleriyle gerçekleştirilen üretim sürecini yerinde inceleyen Vali Toraman, yetkililerden üretim kapasitesi, ihracat potansiyeli ve iş gücü hakkında detaylı bilgi aldı.
Vali Toraman, üretim sahasında yaptığı açıklamada tarımın Çanakkale için stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Çanakkale topraklarının bereketi ve üreticilerimizin emeği sayesinde Türkiye’nin meyve üretiminde söz sahibi illerinden biriyiz. Üreticilerimize bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.
Mevsimlik İşçilere Teşekkür
Hasat çalışmalarını yerinde takip eden Vali Toraman, üreticilerle ve tarlada çalışan mevsimlik işçilerle de sohbet etti. Çiftçilerin sorunlarını dinleyen ve işçilerle yakından ilgilenen Toraman, tarımsal üretimin emek yoğun bir süreç olduğuna dikkat çekerek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Özellikle mevsimlik işçilerin tarımın görünmez kahramanları olduğunu vurgulayan Vali, “Bu ürünlerin sofralara gelmesinde alın teri döken tüm işçi kardeşlerimize minnettarız” dedi.
Türkiye’nin Meyve Deposu Çanakkale
Çanakkale, yalnızca tarihi ve turistik değerleriyle değil aynı zamanda tarımsal çeşitliliğiyle de öne çıkıyor. Kent, özellikle şeftali ve nektarin üretiminde Türkiye’nin en güçlü merkezlerinden biri olarak dikkat çekiyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Çanakkale yıllık şeftali üretiminde ülke genelinde 2’nci sırada yer alıyor. Nektarin üretiminde ise 3’üncü sırada bulunuyor. Bu başarının temelinde verimli topraklar, iklim koşullarının uygunluğu ve üreticilerin bilinçli tarım uygulamaları yer alıyor.
İhracat Potansiyeli ve Ekonomiye Katkı
Şeftali ve nektarin, yalnızca iç piyasada değil aynı zamanda ihracatta da büyük paya sahip. Çanakkale’de üretilen ürünler, hem yurt içindeki tüketiciye ulaşıyor hem de Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Bölge çiftçileri, özellikle Avrupa Birliği standartlarına uygun üretim yaparak ihracatta önemli bir pay alıyor. Bu da hem üreticilerin gelir seviyesini yükseltiyor hem de ülke ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.
Vali Toraman’dan Bereketli Hasat Mesajı
Çanakkale Valisi Doç. Dr. Ömer Toraman, ziyaretin sonunda üreticilere ve işçilere seslenerek bereketli bir hasat diledi. Toraman, “Çanakkale’nin tarımsal üretimde geldiği nokta bizleri gururlandırıyor. Şeftali ve nektarin üretiminde ülke sıralamasında üst sıralarda olmamız tesadüf değil, bu toprakların bereketi ve üreticilerimizin emeğinin sonucudur” şeklinde konuştu.
Çanakkale’nin Tarımsal Gücü Daha da Artacak mı?
Uzmanlara göre, Çanakkale’de tarımsal verimlilik ve üretim kapasitesi önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Modern sulama sistemleri, akıllı tarım uygulamaları ve genç üreticilerin tarıma yönelmesiyle birlikte Çanakkale’nin tarımsal potansiyelini daha da yükseltmesi bekleniyor.
Ayrıca, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması sayesinde hem iç piyasa hem de dış piyasada Çanakkale ürünlerine olan talebin artacağı öngörülüyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: