2025 yılında yaşanan büyük orman yangınlarıyla zor günler geçiren Çanakkale, 2026 yazına çok daha güçlü bir mücadele kapasitesiyle giriyor. Geçen yıl yüzlerce yangına müdahale edilen kentte, binlerce hektarlık alan zarar görürken, yaşananlar hem kurumları hem de vatandaşları daha dikkatli olmaya yöneltti.
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, yeni yangın sezonu öncesinde hazırlıklarını tamamladı. Yangınlarla mücadelede görev alacak ekipler eğitimlerden geçirilirken, araç ve ekipmanlar da sahaya hazır hale getirildi.

BÜYÜK YANGINLARIN ARDINDAN TEDBİRLER ARTIRILDI
Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü’nün sorumluluk alanı Çanakkale ve Edirne illerini kapsıyor. Toplam 582 bin 666 hektarlık orman varlığı bulunan bölgede, Çanakkale’deki ormanlık alan 513 bin 258 hektara ulaşıyor. Bunun 208 bin 52 hektarlık kısmını ise genç ormanlar oluşturuyor.
2025 yılı ise bölge için oldukça zorlu geçti. Yıl boyunca 155 orman yangını meydana gelirken, 8 bin 461,5 hektarlık alan zarar gördü. Bunun yanında 667 açık alan yangınına da müdahale edildi.
Yanan alanlarda arazi çalışmaları tamamlanırken, yeniden ağaçlandırma faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Yetkililer, yıl sonuna kadar zarar gören alanların yeniden orman haline getirilmesinin hedeflendiğini belirtiyor.

PEKİ 2026 YILINDA DURUM NASIL?
Henüz yaz sezonunun başında olunmasına rağmen 2026 yılında şimdiye kadar 26 orman yangını meydana geldi. Bu yangınlarda 13,8 hektarlık alan zarar gördü.
Bunun yanında 91 ziraat yangınına da müdahale edildi. Özellikle anız yangınlarının oluşturduğu risk nedeniyle vatandaşların daha dikkatli olması gerektiği vurgulanıyor.
Çanakkale’de yaşayan vatandaşlar ise geçen yıl yaşanan büyük yangınların ardından bu yazın nasıl geçeceğini merak ediyor. Özellikle sıcaklıkların artmasıyla birlikte olası yangınlara karşı alınan tedbirler yakından takip ediliyor.

40 BİN ÖĞRENCİYE ULAŞILDI
Yangınlarla mücadele sadece ekiplerle sınırlı kalmadı. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 281 okulda yaklaşık 40 bin öğrenciye farkındalık eğitimi verildi.
Bunun yanında 326 orman köyüne 3 tonluk su tankerleri dağıtıldı. Tankerlerin bakım çalışmaları da tamamlandı.
1044 kilometrelik yol kenarında temizlik çalışması yapılırken, 107 kilometrelik alanda yanıcı madde azaltma faaliyetleri gerçekleştirildi.

ORMANLAR 32 KAMERAYLA AN BE AN İZLENİYOR
Yangın Yönetim Merkezi’nde bulunan 8 mobil ve 24 sabit olmak üzere toplam 32 kamera ile ormanlık alanlar sürekli takip ediliyor.
Ayrıca bölgede 61 su toplama çukuru ile 27 yangın gözetleme kulesi bulunuyor. Olası bir duman ya da yangın ihbarına karşı ekipler sürekli teyakkuz halinde görev yapıyor.

2020 ORMAN GÖNÜLLÜSÜ HAZIR BEKLİYOR
Çanakkale’de toplam 2020 orman gönüllüsü bulunuyor. Bunlardan 1736’sı eğitimlerini tamamlayarak sertifikalarını aldı.
Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, gönüllülerin ön cephede değil, profesyonel ekiplerin arkasında destek amaçlı görev aldığını belirtti. Geri kalan gönüllülerin eğitim süreçlerinin ise sürdüğünü ifade etti.

"KAZASIZ BİR SEZON DİLİYORUZ"
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Enver Demirci, 2025 yangın sezonunun ardından hazırlıklara vakit kaybetmeden başladıklarını belirterek, personel eğitimleri, araç bakımları, ekipman takviyeleri ve çalıştaylarla yeni sezona hazır hale geldiklerini söyledi.
Vatandaşların duyarlılığının arttığına dikkat çeken Demirci, anız yakılmaması ve olası bir duman ya da yangının vakit kaybetmeden 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bildirilmesi gerektiğini vurguladı.

ÇANAKKALE GÖKYÜZÜNDEKİ GÜCÜNÜ DE ARTIRDI
Geçen yıl yaşanan büyük yangınların ardından hava filosu da güçlendirildi.
Orman Bölge Müdürü Enver Demirci’nin verdiği bilgiye göre Çanakkale, 2026 yangın sezonuna 1 İHA, 4 yangın söndürme uçağı, 5 helikopter ve 1 idari helikopter olmak üzere toplam 6 helikopter, 89 arazöz, 23 su ikmal aracı, 25 ilk müdahale aracı, 26 iş makinesi ve 1123 personelle giriyor.
Demirci, tüm hazırlıkların tamamlandığını belirterek, "İnşallah kazasız belasız bu sezonu da atlatırız" ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Kalan Karakter: