Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından hazırlanan “Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 21 Ocak 2026 tarihli ve 33144 sayılı Resmî Gazete’de yayımlandı. Yeni düzenleme ile ölçüm noktaları, sayaç ve haberleşme ünitelerine ilişkin usul ve esaslarda önemli değişiklikler yapıldı.
Yönetmelik değişikliği, elektrik piyasasında ölçüm sistemlerinin daha net kurallara bağlanmasını ve uygulamada yaşanan tereddütlerin giderilmesini hedefliyor.
ÖLÇÜM NOKTALARINDA TANIM DEĞİŞİKLİĞİ
Yapılan düzenleme kapsamında, Elektrik Piyasası Ölçüm Sistemleri Yönetmeliğinin 9’uncu maddesinde yer alan “ilgili şebeke işletmecisi” ibaresi “dağıtım şebeke işletmecisi” olarak değiştirildi. Bu değişiklikle birlikte ölçüm noktalarının tesis edilmesinde yetkili ve sorumlu taraf daha açık bir şekilde tanımlandı.
Yeni ifade, uygulamada yaşanabilecek yetki karmaşasının önüne geçilmesini amaçlıyor.
İLETİM SİSTEMİNE BAĞLANACAK ÜRETİM TESİSLERİNE YENİ DÜZENLEME
Yönetmeliğe eklenen yeni fıkra ile iletim sistemine bağlanacak üretim tesislerine ilişkin ölçüm sistemlerinde önemli bir düzenlemeye gidildi. Buna göre, kullanıcının mülkiyet sınırları içerisinde kalan ölçüm noktalarına tesis edilecek sayaçlar ve modemler kullanıcı tarafından temin edilecek.
Söz konusu sayaç ve modemlerin tesis işlemleri ise Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından gerçekleştirilecek. Bu düzenleme ile kullanıcı ve sistem işletmecisinin sorumluluk alanları netleştirildi.
HABERLEŞME ÜNİTELERİNE TARİH SINIRI GETİRİLDİ
Yönetmelikte yapılan bir diğer değişiklik ise haberleşme ünitelerine ilişkin oldu. Buna göre, TEDAŞ - MLZ/2019-064.A kodlu Haberleşme Ünitesi Teknik Şartnamesine göre alınan haberleşme üniteleri, 1 Mart 2026 tarihinden sonra yalnızca Akıllı Sayaç Sistemlerinin Yaygınlaştırılmasına ve Kullanımına İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında belirtilen koşullar doğrultusunda tesis edilebilecek.
Bu düzenleme, akıllı sayaç sistemlerine geçiş sürecini hızlandırmayı ve teknolojik uyumu artırmayı hedefliyor.
GEÇİCİ MADDELERDE DİKKAT ÇEKEN DEĞİŞİKLİKLER
Yönetmeliğin geçici maddelerinde de önemli değişiklikler yapıldı. Buna göre, Elektrik Üretim Anonim Şirketi bünyesindeki üretim santrallerinin sayaçları hariç olmak üzere, mevzuat kapsamında yapılan hesaplamalarda kullanılan sayaçların bağlantı noktalarının 1 Ocak 2027 tarihine kadar mevzuata uygun hale getirilmesi zorunlu olacak.
Bu kapsamda iletim bedeli, uzlaştırma işlemleri ve benzeri hesaplamalarda kullanılan sayaçların yeni düzenlemelere uyumlu olması gerekecek.
UYGULAMA TARİHLERİ GÜNCELLENDİ
Geçici 3’üncü maddede yer alan 1 Ocak 2026 tarihi 1 Mart 2026 olarak değiştirildi. Ayrıca aynı maddenin ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldı. Bu değişiklikle birlikte piyasa paydaşlarına uyum süreci için ek zaman tanındı.
YÜRÜRLÜK VE YÜRÜTME HÜKÜMLERİ
Yönetmelik, Resmî Gazete’de yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi. Yönetmelik hükümlerinin yürütülmesi ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı tarafından sağlanacak.
Yorumlar
Kalan Karakter: