Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde (ÇOMÜ) doktora öğrencilerinin araştırma kapasitesini geliştirmeye yönelik önemli bir adım atıldı. “TÜBİTAK 1002 Projesi Hazırlık Programı”, Rektörlük Senato Salonu’nda düzenlenen açılış programı ile başladı.
Üniversite yönetiminin ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirilen program, doktora öğrencilerine proje geliştirme, yazım teknikleri ve araştırma stratejileri gibi konularda 50 saatlik yoğun bir eğitim sunacak.
Rektör Erenoğlu: “Proje yazan değil, fark yaratan araştırmacılar yetiştireceğiz”
Açılış konuşmasını yapan ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, üniversitelerin sadece bilgi aktaran kurumlar değil, aynı zamanda yeni bilgi üreten merkezler olduğunu vurguladı.
Rektör Erenoğlu konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Bugün başlattığımız bu program, üniversitemizin araştırma vizyonunun somut bir adımıdır. Doktora yalnızca bir unvan değil; sabrın, araştırma azminin ve bilime olan bağlılığın simgesidir. TÜBİTAK 1002 programı, bilimsel fikirlerinizi hayata geçirmenin güçlü bir kapısıdır. Amacımız sadece proje yazan değil, projeleriyle fark yaratan araştırmacılar yetiştirmektir.”
Erenoğlu, programın hem üniversitenin hem de ülkenin bilimsel üretkenliğine katkı sunacağını belirterek katılımcılara başarı dileklerinde bulundu.
50 saatlik yoğun eğitim süreci
Açılışın ardından söz alan Araştırma Dekanı Prof. Dr. Sercan Karav, programın içeriğine dair detaylar verdi. Karav, eğitimlerin proje yazım sürecinden bütçe planlamasına, araştırma stratejilerinden mentörlük desteğine kadar geniş bir yelpazede gerçekleşeceğini ifade etti.
Karav, “Doktora öğrencilerimiz fikir geliştirme aşamasından başlayarak, projelerini TÜBİTAK standartlarına uygun hale getirmeyi öğrenecekler. Bu süreç onların akademik kariyerlerinde büyük bir avantaj sağlayacak” dedi.
Üniversite yönetimi de programda yer aldı
Açılış programına; Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Evren Karayel Gökkaya ve Prof. Dr. Arda Aydın, Genel Sekreter Oğuz Ünal, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Melis Ulu Doğru ve çok sayıda akademisyen katıldı.
Üniversite yöneticileri, öğrencilerin ulusal ve uluslararası proje başvurularında daha güçlü bir şekilde yer alabilmesi için bu tür programların önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.
TÜBİTAK 1002’nin önemi
TÜBİTAK 1002 Programı, genç araştırmacıların bilimsel projeler geliştirmesi için sunduğu destekle öne çıkıyor. Bu kapsamda öğrenciler;
Proje fikri oluşturma,
Bütçe planlaması,
Yazım teknikleri,
Mentörlük desteği,
Araştırma stratejileri gibi alanlarda uygulamalı eğitim alma fırsatına sahip olacak.
Program sayesinde öğrenciler, yalnızca proje hazırlama deneyimi kazanmayacak; aynı zamanda bilimsel araştırmalarında daha sistematik ve etkili bir yol izleyebilecek.
ÇOMÜ’den araştırma vizyonuna güçlü adım
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, son yıllarda araştırma odaklı projelere yaptığı yatırımlarla dikkat çekiyor. TÜBİTAK 1002 Projesi Hazırlık Programı da bu vizyonun önemli bir parçası olarak değerlendiriliyor.
Üniversite yönetimi, benzer programların farklı düzeylerde de devam edeceğini ve ÇOMÜ’nün uluslararası akademik alanda daha etkin bir rol üstlenmesini hedeflediklerini açıkladı.
Yorumlar
Kalan Karakter: