Sevgili Okur Merhaba,
Son günlerde ebeveynlerle geldiğim ortamlarda konuşulan en yoğun konu; çocuklarımızın oynadıkları bilgisayar oyunları, tabletlerde çok fazla zaman geçirmeleri ve sosyal iletişim yönünden zayıfladıkları…
Sosyal medyanın ya da cep telefonu, tablet ve bilgisayarların birçoğumuzu hapsettiği doğru olmakla birlikte uygun şekilde ve uygun zaman dilimlerinde kullanımının da faydalı olduğu tartışılmaz bir gerçek.
Bu noktada doğru soru; “teknolojiyi de sıfırlamadan, çocuklarımızın daha fazla iletişim kurmaları ve diyaloğa geçmeleri için ne yapmak gerekir?” olmalıdır.
Diyalog, çok küçük yaşlarda çocuklarla ebeveynlerin arasında geçen konuşmalarla başlar ve akabinde çevresindeki diğer insanlarla ve canlılarla çocuk iletişim kurmaya devam eder. Bunu çoğu kez biz ebeveynler; belki biraz daha rahat nefes almak, belki yemeğini yerken oyalamak adına verdiğimiz tablet zamanları ile bozan taraflarız.
Çocuklarımızın gelişim süreçlerinde iletişim bağlarının kuvvetli olması adına insanlarla ya da yaşıtları ile beraber bir araya gelecekleri minik buluşmalar ayarlamalıyız. Kendi arkadaşlarımızla yapacağımız buluşmalara çocuklarımızı da dahil ederek onların bizim arkadaşlarımızla ortak anılar biriktirmesine ya da bir araya gelinen büyük aile yemekleri ile büyüklerinden dinleyeceği farklı anılara eşlik etmelerini sağlamalıyız. Birçoğumuz çok yoğun ve stresli ortamlarda çalışıyoruz. Bu tarz buluşmalara ya da arkadaş buluşmalarımıza çocuklarımızı dahil etme fikrine sıcak bakmayabiliriz. Ama inanın bu buluşmalar çocukların her ortamda rahatlıkla arkadaş bulmasına, ilişki kurmasına ve diyalog geliştirmesine yardımcı olacak adımlardır.
Bir diğer alternatif; çocuklarımızın yaratıcı drama gibi kendini ifade edebileceği aktivitelerde yer almasını sağlamak ya da özgürce, düşüncesini doğru ya da yanlış olarak nitelendirilmeden konuşabileceği p4c soruşturmaları tercih edilebilir. Ya da tiyatro kulüplerinde arkadaşları ile yapacakları bir piyes, çocuğun iletişim yeteneğini olumlu yönde etkileyecektir.
Ebeveynler olarak iletişim kurduğumuz ya da kuracağımız her şey çocuklarımızın dikkatini çekecektir. Bindiğimiz bir asansörde tanımadığımız insanlarla dahi selamlaşmak, yolda yürürken birbirimize tanımıyor bile olsak “günaydın” demek, yol verildiğinde karşıdakine “teşekkür etmek” gibi iletişimler çocuklarımızda da farkındalık yaratacaktır. Kendimizi ifade etmek, konuşmak, karşıdaki ile fikrini paylaşmak, farklı fikre saygı duymak çocukların gelişimsel süreçlerini olumlu etkileyeceği gibi toplum yapısını da daha pozitif, girişken ve anlaşmaya çalışan bir topluluk yapacaktır.
Bu hafta; iletişim kurmaya çalışan ve farkındalıkları olan bir çocuğun hikâyesini konu alan, aynı zamanda kitabı da olan Julia Roberts, Owen Wilson ve Jacob Tremblay’in oynadığı “MUCİZE” filmini izlemenizi tavsiye ederim. Farklılıklarımız olsa dahi iletişim kurmanın, hayatı paylaşmanın insan hayatına getirdiği mutluluk hissini, ve empati kavramını en güzel şekilde içinde barındıran film +8 yaş çocuklarımızla birlikte izleyebileceğimiz türdendir.
bol iletişimli bir hafta dilerim.
Sevgilerimle…
Çocuk Kitabı Yazarı
Işık SARAÇ
YAZARLAR
Yayınlanma: 20 Ekim 2022 - 08:50
Diyalog
Sevgili Okur Merhaba, Son günlerde ebeveynlerle geldiğim ortamlarda konuşulan en yoğun konu; çocuklarımızın oynadıkları bilgisayar oyunları, tabletlerde çok fazla zaman geçirmeleri ve sosyal iletişim
YAZARLAR
20 Ekim 2022 - 08:50
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir