Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal, Sarıçay’da meydana gelen taşkınlara ilişkin çarpıcı bir değerlendirmede bulunarak, yaşanan durumun bir doğa olayından ziyade yanlış kentleşme politikalarının bir sonucu olduğunu vurguladı. Ekoloji ve biyolojik çeşitlilik alanındaki çalışmalarıyla tanınan Uysal, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Sarıçay taşmadı, bizim betonla sınırladığımız alan küçük kaldı" diyerek sorunun temel kaynağına dikkat çekti.
"Önce Kirlettik, Sonra Betonla Sınırladık"
Sarıçay’ın geçmişte bir delta olduğunu ve doğal bir su rejimine sahip sazlıklarla çevrili bulunduğunu hatırlatan Dr. İbrahim Uysal, Cuma Pazarı’nı çevreleyen eski set duvarlarının mevcut sınırlamalardan çok daha geniş bir alanı kapsadığını belirtti. Sazlıkların kesilip su rejimine müdahale edildiğini ve duvarların belki de 20 kat küçültülerek çayın dar bir alana hapsedildiğini ifade eden Uysal, bu müdahalelerin doğal akışı bozduğunu dile getirdi.

Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Sarıçay taşmadı, bizim betonla sınırladığımız alan küçük kaldı. Oysa Cuma Pazarını çevreleyen eski set duvarına bakarsanız daha önce ne kadar geniş olduğunu görürsünüz. Hatta ondan da öncesinde burası bir deltaydı. Sazlıkları kesip (su rejimini düzenleyen), duvarları belki de 20 kat küçültüp sınırladığınız alan yetmedi. Şehir merkezlerindeki dereler belkide şehir merkezlerin biyoçeşitlilik müzesi olacakken ve şehri daha da yaşanılır kılacakken önce kirlettik, sonra kestik ve sonrada betonla sınırladık."
Yorumlar
Kalan Karakter: