Merkez Bankası, Türk lirasına geçişi teşvik etmek amacıyla makroihtiyati çerçevede önemli değişiklikler yaptı. Bu kapsamda, yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Ayrıca, yurt içi yerleşiklerle yapılan ve 1 yıla kadar vadeli olan yabancı para cinsinden repo işlemlerinden sağlanan fonlara yönelik zorunlu karşılık oranı da 400 baz puan artırıldı. Bu işlemlere ilişkin hesaplama yönteminde de değişikliğe gidildi.
Öte yandan, tüzel kişilere ait Türk lirası mevduat oranı yüzde 60'ın altında olan bankalara, bu oran için aylık 0,3 puanlık artış hedefi getirildi. TL mevduatları için tesis edilen zorunlu karşılıklara yönelik faiz ödemesi oranı da güncellendi. Buna göre, TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü yerine yüzde 86’sı oranında faiz veya telafi ödemesi yapılacak.
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı bir diğer kararla, İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklik doğrultusunda, ihracat bedellerinin Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na satılmasında asgari oranın 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak uygulanmasına karar verildi.
Ayrıca, ihracat gelirlerinin Türk lirasına dönüşünü teşvik etmek amacıyla uygulanan döviz dönüşüm desteği oranı da 31 Temmuz 2025’e kadar yüzde 3’e çıkarıldı.
Yeni düzenlemelerle birlikte ekonomi yönetimi, TL’ye geçişi hızlandırarak finansal istikrarı güçlendirmeyi ve döviz kurundaki oynaklığı azaltmayı hedefliyor.
HABER MERKEZİ
EKONOMİ
Yayınlanma: 04 Mayıs 2025 - 21:29
Türk lirasını güçlendirecek yeni ekonomi adımları yürürlükte
Türk lirasını desteklemeye yönelik ekonomi yönetimi tarafından alınan yeni kararlar devreye girdi. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürürlüğe konulan düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlandı.
EKONOMİ
04 Mayıs 2025 - 21:29
EDİTÖR
İlginizi Çekebilir