• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • VEFAT
  • GÜNCEL
  • SİYASET
  • EKONOMİ
  • MAGAZİN
  • SEYAHAT
  • MEKAN
  • RESMİ İLAN
  • METEOROLOJİ BiL BAKALIM ŞEHİR RÖPORTAJ DEDiKODU ASAYİŞ ASTROLOJİ GÜNDEM BİLİM ÇEVRE DÜNYA EĞİTİM İŞ DÜNYASI KÜLTÜR - SANAT SAĞLIK SPOR TEKNOLOJİ TELEVİZYON TURİZM YAŞAM YEMEK
  • Ara
SON DAKİKA:
13:38
Hafta Sonu Orman Yangını Riskine Dikkat!
11:29
Çanakkale’den LGS’de Büyük Başarı: 6 Öğrenci Türkiye Birincisi Oldu
10:59
Çanakkale 12 Temmuz 2025 deniz suyu sıcaklıkları
10:35
Kumkale Köyü'nde su seviyesi alarm veriyor
07:01
Troya Uluslararası Flüt Yarışması başvuruları devam ediyor
00:50
Lapseki Belediyesi'nden AGS ve ÖABT sınavına ücretsiz servis desteği
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
  1. Haberler
  2. YAZARLAR
  3. Uzmanı Tanıyalım: Özel Eğitim Öğretmeni İrem SARGIN
YAZARLAR
Yayınlanma: 10 Haziran 2021 - 09:30

Uzmanı Tanıyalım: Özel Eğitim Öğretmeni İrem SARGIN

Yine önemli bir sınav olan LGS geçtiğimiz hafta sonu yapıldı

YAZARLAR
10 Haziran 2021 - 09:30
5 dk okunma süresi
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Uzmanı Tanıyalım: Özel Eğitim Öğretmeni İrem SARGIN
Yine önemli bir sınav olan LGS geçtiğimiz hafta sonu yapıldı. Yaklaşık bir buçuk yıldır tam zamanlı okula gidemeyen adaylar, pandeminin gölgesinde alınan tedbirlerle sınava girdi. Matematik sorularının zorluğundan dem vurmayan yok gibiydi. ‘’Zorsa herkese zor’’ gibi bir yaklaşımın ise kabul edilemez olduğunu düşünenlerdenim. Bir ölçme ve değerlendirme aracının bilimsel niteliklerinin yanında sonuçlarının da öğrenciler üzerinde bırakacağı etkinin, her zaman önemli olduğunu savunmuşumdur. Bu sınav ve sonuçlarının tüm genç öğrencilerimize hayırlar getirmesini temenni ediyor ve bu haftaki konuğumuza dönüyorum.

Bu hafta konuğumuz Özel Eğitim Öğretmeni İrem Sargın, Hocam hoş geldiniz. Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Hoş buldum. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği bölümünde lisans eğitimimi tamamladım. Şu anda Ankara’da bir Özel Eğitim ve Rehabilitasyon merkezinde özel eğitim öğretmeni olarak çalışmaktayım. Alanımla ilgili araştırmalar yaparak, yeni yayımlanan makaleleri takip ederek ya da ilgili seminerlere katılarak öğrencilerim için kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

İrem Hocam Özel Eğitim Öğretmeni kimdir, kimlerle çalışır, nasıl Özel Eğitim öğretmeni olunabilir?
Özel eğitim öğretmenliği, üniversitelerin ilgili lisans bölümlerinden mezun olmuş, doğuştan gelen ya da sonradan kazanılan yetersizlikleri bulunan bireylere duygusal ve fiziksel desteklerle eğitim veren öğretmenlik branşıdır. Özel eğitim öğretmeni; zihinsel yetersizliği, işitme yetersizliği, görme yetersizliği, fiziksel yetersizliği, özel öğrenme güçlüğü, yaygın gelişimsel bozukluk diğer adıyla otizm spektrum bozukluğuna sahip olan bireylerle çalışır. Bu öğrencileri yalnızca akademik anlamda desteklemekle kalmaz iletişim becerilerini geliştirici ya da bağımsız yaşamlarını destekleyici eğitimler de verir. Bir özel eğitim öğretmeninin en temel hedefi de öğrencisinin bağımsız yaşamasını sağlamaktır. Öğrencilerin her alanda desteklenmesi için fizyoterapist, dil ve konuşma terapisti, psikolojik danışman gibi pek çok uzmanla işbirliği içinde çalışan özel eğitim öğretmeninin en önemli işbirlikçisi öğrencilerin ailesidir. Çalıştığımız öğrenciler yaşam boyu, sürekli, sistematik ve yoğun bir eğitime ihtiyaç duyabilmektedir. Bu nedenle öğretmenin aile ile iletişimi ve işbirliği oldukça önem kazanmaktadır. Üniversitelerin eğitim fakültelerine bağlı özel eğitim bölümlerinde lisans eğitimi alarak özel eğitim öğretmeni olunabilir.

Her meslekte olduğu gibi sizin mesleğinizin de güzel ve zor yanları muhakkak vardır, bize bunlardan bahsedebilir misiniz?
Öncelikle bu mesleğe sahip olacakların ya da bu mesleği isteyenlerin fark etmesi gereken en önemli nokta herhangi bir öğretmenin çalıştığı öğrencilerden yanı sıra özel öğrencilerle çalışıyor oluşumuzdur. Çalıştığımız öğrenciler bazen hiç iletişim kuramayacak, bir derdi olduğunda kendini ifade edemediği için sinirlenecek, kimi zaman kendine ya da karşısındakilere farkında olmadan zarar verici davranışlarda bulunacak veya biz öğretmenlerin bıkmadan usanmadan aynı şeyleri tekrar etmesi gerekecek. Bu sebepler göz önünde bulundurulduğunda bir özel eğitim öğretmeninin en önemli silahı sabrıdır da diyebiliriz. Tüm bunların yanında en güzel yanı toplumda yetersiz olarak kabul edilen bireylerin de bir şeyler başarabileceğine şahit olmak ve bu konuda onlara destek vermektir. Ayrıca özel eğitim öğretmeni her yaşta çocuk kalabilir ve öğretmenliğin verdiği haz ve doyuma hayat boyu fazlasıyla ulaşabilir. Elbette mesleğimin güzel yanlarının yanında zor yanları da bulunuyor. Ancak şunu içtenlikle söyleyebilirim ki güzel yanları ön planda tutarak özel çocukların yoluna ışık tutmak mümkün.

Üniversite tercihi yapan neredeyse tüm adaylar mezuniyetin akabinde iş bulabilme imkânlarını da araştırıyor. Bir Özel Eğitim Öğretmeninin iş imkânları nelerdir?
Ülkemiz şartlarında üniversiteden mezun olduktan sonra iş bulma konusunda oldukça zorlanılsa da özel eğitim öğretmenliği için aynı şey pek de geçerli değildir. Mezun olduktan hemen sonra Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde kolaylıkla iş bulabilir ya da diğer öğretmenliklere nazaran oldukça düşük bir KPSS puanı ile MEB’e bağlı devlet okullarına ve Rehberlik Araştırma Merkezlerine atanabilirsiniz. Ancak şunu özellikle belirtmeliyim ki yalnızca kolay iş bulunduğu için bu mesleği seçmek hiç doğru olmaz. Özel eğitim öğretmenliği yalnızca para için yapılabilecek bir meslek kesinlikle değildir. Öncelikle mesleği ardından öğrencileri gerçekten çok sevmeniz gerekmektedir.

Bu alanı tercih etmek isteyen bir öğrenci nelerle karşılaşabilir, sizin gençlere tavsiyeleriniz nelerdir?
Eğer çocuklarla iletişiminiz iyiyse ve çocukları seviyorsanız bu bölümü tercih edebilirsiniz. Genelde küçük yaş grubundaki ya da okul çağındaki öğrencilerle çalışılsa da özel eğitim öğretmeninin her yaştan bireyle çalışabileceğini de unutmamak gerek. Ayrıca üniversite tercihi yaparken uygulamalara dâhil olma imkânınızın daha fazla olduğu üniversiteleri tercih etmeniz gelecekte meslek hayatınız için çok daha faydalı olacaktır. Özel eğitim öğretmenliğinin en önemli bölümünü uygulamalar oluşturmaktadır. Yalnızca teorik dersler ile mezun olunduğunda meslek hayatında zorluklar çekilebilir. Özel öğrencilerin her biri birbirinden çok farklıdır ve öğrenme şekilleri kendilerine özgüdür. Bu yüzden lisans eğitimi süresince karşılaşılan her öğrenci öğretmene ayrı bir tecrübe sağlamaktadır. Tercih sırasında imkânlarınız doğrultusunda özel eğitim öğretmenliği için Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi gibi bu alanda öncü üniversiteleri tercih edebilirsiniz.

Değerli hocam tecrübelerinizi okurlarımızla, bu alanı tercih etmek isteyen veya isteyebilecek genç adaylarla paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Sizlere kariyerinizde başarılar dileriz.
Çok teşekkür ederim. Umarım genç adayları alanım hakkında yeterince bilgilendirebilmişimdir ve bu alanı tercih etmek isteyen adaylara bir yol gösterebilmişimdir. Şimdiden tüm adaylara başarılar diliyorum.

Kıymetli okurlar çok özel bir mesleğin erbabı, İrem Hoca konuğumuzdu…
Bu haftayı da Albert Einstein ile noktalayalım:
‘’Hayal gücü her şeydir. Sizi bekleyen güzelliklerin ön izlemesidir.’’
Herkese sağlıklı, huzurlu, mutlu haftalar dilerim.
Kalın sağlıcakla.

EDİTÖR
Hakan Gülhan
Hakan Gülhan
İlginizi Çekebilir
KAPARO (Bağlanma) PARASININ İADESİ
KAPARO (Bağlanma) PARASININ İADESİ
Balık Sezonu Açıldı
Balık Sezonu Açıldı
Fal’an filan..
Fal’an filan..
Taşınmaz ticaretinde yeni bir sayfa
Taşınmaz ticaretinde yeni bir sayfa
ilan.gov.tr
Son Haberler
Çanakkale İl Özel İdaresi’nden Kırsala Dev Yatırım: 24 Kilometrelik Köy Yolu Sıcak Asfaltla Buluştu!
Çanakkale İl Özel İdaresi’nden Kırsala Dev Yatırım: 24 Kilometrelik...
Bir Sigara İzmariti, Koca Bir Alanı Kül Etti!
Bir Sigara İzmariti, Koca Bir Alanı Kül Etti!
Karabiga’da Mavi Bayrak Yeniden Dalgalanıyor!
Karabiga’da Mavi Bayrak Yeniden Dalgalanıyor!
Hafta Sonu Orman Yangını Riskine Dikkat!
Hafta Sonu Orman Yangını Riskine Dikkat!
İYİ Parti Milletvekili Rıdvan Uz:
İYİ Parti Milletvekili Rıdvan Uz: "Bu yangın göz göre göre geldi!"
Başkan Dr. Ali Kamil Soyuak: “Ucu çocuk olan her şeye varım”
Başkan Dr. Ali Kamil Soyuak: “Ucu çocuk olan her şeye varım”
Gökçeada’da Kamu Hizmetlerine Yeni Yaklaşım!
Gökçeada’da Kamu Hizmetlerine Yeni Yaklaşım!
Biga'da Su Kuyularına Sabotaj! Biga Belediye Başkanı Alper Şen:
Biga'da Su Kuyularına Sabotaj! Biga Belediye Başkanı Alper Şen: "Suyu...
Çok Okunan Haberler
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
İYİ Parti Heyeti Yangın Bölgesinde: “Milletimizin Yanındayız”
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Muharrem Serttaş, Gökçeada’nın stratejik önemine dikkat çekti
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
Engin ve Dilan Polat Davasında Flaş Gelişme: Kayyum Kararı Kaldırıldı!
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
CHP'nin 81 il başkanından ortak açıklama
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve Hüsnü Şenlendirici Unutulmaz Bir Gece yaşattı
Karabiga’da 41. Priapos Deniz Festivali Rüzgarı Esti: Emre Fel ve...
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
CHP heyetinden Gökçeada’ya ziyaret
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün Sırları Gün Yüzüne Çıktı
Çanakkale'de 2.500 Yıllık Gizem Çözüldü: Dardanos Tümülüsü'nün...
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Sosyal Yaşam Evlerinde Yaz Okulu etkinlikleri başladı
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Çanakkale’de Korkutan Trafik Kazası: 6 Kişi Yaralandı!
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Çanakkale’de Altın Fiyatları Yükselişte!
Son Yorumlananlar
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler tarihle buluştu
“Kuruluştan Çanakkale’ye Tarih ve Medeniyet Gezisi” ile gençler...
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
MEB’den Kurum Açma ve Kapatmada Önemli Değişiklik!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom Embolizasyonu Artık Çanakkale’de!
ÇOMÜ Sağlıkta Yeni Bir Dönemi Başlattı: Pelvik Konjesyon ve Myom...
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İskele bölgesinde trafik kilitlendi
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Hizmete Açıldı
Çanakkale İl Özel İdaresi Sahipsiz Hayvanlar Bakım ve Rehabilitasyon...
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Barış Kordonu'nda seyyar satıcılara müdahale
Çan'da tır konvoylu düğün!
Çan'da tır konvoylu düğün!
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Eğitim-Sen'den okullarda kadrolu temizlik personeli talebi
Gökçeada programında bir araya geldiler
Gökçeada programında bir araya geldiler

Ana Sayfa
VEFAT
GÜNCEL
SİYASET
EKONOMİ
MAGAZİN
SEYAHAT
MEKAN
RESMİ İLAN
METEOROLOJİ
BiL BAKALIM
ŞEHİR
RÖPORTAJ
DEDiKODU
ASAYİŞ
ASTROLOJİ
GÜNDEM
BİLİM
ÇEVRE
DÜNYA
EĞİTİM
İŞ DÜNYASI
KÜLTÜR - SANAT
SAĞLIK
SPOR
TEKNOLOJİ
TELEVİZYON
TURİZM
YAŞAM
YEMEK
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Vefatlar
Yerel Haberler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Karikatürler
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
  • DEDiKODU
  • FALCI
  • GÜNCEL
  • MAGAZİN
  • RESMİ İLAN
  • RÖPORTAJ
  • SİYASET
  • SPOR
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Vefatlar
  • Üye Paneli
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Karikatürler
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilmeden kullanılamaz.