Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) etkisini şiddetli biçimde gösteren salgın hastalıktan dolayı yaklaşık 25 milyon kişinin işinden olabileceği uyarısında bulundu.Pandeminin çalışma yaşamına getireceği olumsuz etkilerin çok geniş kapsamlı olacağına da dikkat çeken ILO, milyonlarca insanın işsiz kalmasının yanı sıra pek çok kişinin de çalışan yoksulluğuna sürükleyeceğineişaret eden bir ön değerlendirme belgesi yayınladı.
Muhtemel sorunların yer aldığı raporunda ILO çeşitli çözüm önerilerine de yer verdi. ILO’ya göre: Sosyal korumanın genişletilmesi, kısa çalışma, ücretli izin ve diğer destekler yoluyla istihdam muhafazasının desteklenmesi,işletmelere finans ve vergi destekleri yapılması, genişletici maliye ve para politikası işlemleriyle piyasada canlılık sağlanması Covid-19’un işgücü piyasası üzerindeki etkilerini azaltmaya yardımcı olacaktır.
Ülkemizde de karar alıcıların hızlı şekilde tedbirler geliştirdiklerine şahit olduk. Kısa çalışma uygulamasından yararlanabilmek için şartların kolaylaştırılması, telafi çalışmasına ilişkin sürenin uzatılması gibi önlemlerle istihdamın muhafazası desteklenmiştir. Genişletici maliye politikası önlemi olarak ilk etapta Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan gelir ve aylık alanların Ramazan Bayramı ikramiyelerinin Nisan ayında ödenmesi kararlaştırılmış, en düşük emekli ve malullük aylığı da 1500 liraya yükseltilmiştir. Çeşitli kredi destek paketleri ile de bankacılık sektörünün reel piyasaya destek olması sağlanmaktadır.
Sosyal koruma anlamında ülkemizin özellikle sağlık alanında tüm vatandaşlarını kapsayan bir Genel Sağlık Sigortası sistemine sahip olmasının avantajına şu günlerde şahitlik etmekteyiz. Yine1 Nisan'dan itibarenihtiyaç sahibi 2 milyon 111 bin haneye 1000'er liralık destek ödemesinin yapılacak olması sosyal korumada devletin aktif rol aldığının bir nişanesidir. Ancak beni içinden geçtiğimiz şu günlerde devletimizin yaptıklarından daha da fazla olarak mutlu eden milletimizin yaptıkları oldu. Salgının etkileri tüm ağırlığıyla hissedilmeden yüksek vicdani hassasiyet sahibi olduğunu tüm cihana haykırırcasına yardımlaşmaya başladı bu güzel ülkenin güzel insanları. Gençler gördük dışarı çıkamayanlar için alışveriş yapan, sipariş alan zabıta, su taşıyan polis ve hatta tarla süren jandarma gördük. Kızılay başta yelpazenin her köşesinden sivil toplum kuruluşları gördük, belediyeler, siyasi partiler, vakıflar… yardım kampanyaları başlattılar işsiz kalanlar aşsız kalmasın diye. Nihayetinde dün Cumhurbaşkanımızın ilanıyla taçlandı bu milletin her bir ferdine sahip çıkma şöleni. Şimdi gür sesle haykırmak vakti. “Biz Bize Yeteriz Türkiye’m”
Biz Bize Yeteriz
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) etkisini şiddetli biçimde gösteren salgın hastalıktan dolayı yaklaşık 25 milyon kişinin işinden olabileceği uyarısında bulundu
Yayınlanma :
01.04.2020 10:42
Güncelleme
: 01.04.2020 10:42
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: