Kıdem tazminatı, asgari bir yıllık çalışma süresini dolduran işçinin iş akdinin yasada sayılan nedenlerden biriyle son bulması halinde, işçiye kıdemi ve ücreti dikkate alınarak işverence yapılması gereken bir miktar ödemedir. İş akdinin sona erdiği her durumda değil, yasada öngörülen hallerin varlığı halinde belirli bir kıdeme sahip olan işçilere kıdemleri oranında ödenir.
İş Kanununa tabi işçilerin hizmet akitlerinin işveren tarafından haklı sebep olmaksızın sonlandırılması halinde kıdem tazminatı ödenmesi gerekir. Bunun dışında iş sözleşmesinin işçi tarafından, muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla, bağlı bulundukları kanunla kurulu kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla feshedilmesi veya kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile sona erdirmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Kanun metninden de anlaşılacağı üzere işçinin kıdem tazminatı hesaplanırken işverenin yanında çalıştığı süre belirleyicidir. Ancak kamu işçileri için buna istisna bir durum tanımlanmıştır. Yargıtay kararlarına göre askerlik borçlanması yapan (657 SK 4/D) kamu işçisinin kıdem süresine askerlik sürenin eklenmelidir. Fakat özel sektörde çalışan ve kıdem tazminatına hak kazanan işçiler askerlik borçlanması yapsalar dahi kıdeminden sayılmayacağı unutulmamalıdır.
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 12.03.2019 tarih ve 2016/7942 E, 2019/5815 K sayılı kararında; “…Davacının 04.07.1983-04.03.1985 tarihleri arasındaki askerlik süresi olarak 600 gün askerlik borçlanması yaptığı anlaşılmaktadır. Davacının kıdem tazminatına esas sürenin hesabında askerlik borçlanma süresi de dahil edilerek hesaplama yapılmıştır. İşyerinin kamusal niteliği ve feshin işçi tarafından emeklilik nedeniyle yapıldığı gözetildiğinde askerlik borçlanması süresinin kıdem tazminatına esas sürenin hesabında dikkate alınması dosya kapsamına uygun ise de, bu sürenin yıllık izin hesabına esas sürenin tespitinde esas alınamayacağı da açıktır…” denilmektedir.
Askerlik borçlanması yaparak bu süre içinde kıdem tazminatı alma hakkından genel, katma ve özel bütçeli idareler ile sermayesinin yarısından fazlası kamu tüzel kişilerince sağlanmış kurumlarda çalışan işçiler yararlanabilmektedir. Özellikle 2018 yılında taşerondan kamuya geçen işçilerin bu kapsamda kıdem tazminatı alabilecekleri unutulmamalıdır.
Kamu işçilerinin askerlik borçlanması kıdeminden sayılır
Kıdem tazminatı, asgari bir yıllık çalışma süresini dolduran işçinin iş akdinin yasada sayılan nedenlerden biriyle son bulması halinde, işçiye kıdemi ve ücreti dikkate alınarak işverence yapılması ger
Yayınlanma :
29.12.2021 09:09
Güncelleme
: 29.12.2021 09:09
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: