Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde uygulanan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) uygulamalarına tepki gösterdi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Çanakkale Şubesi tarafından yapılan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:
"Sağlık Bakanlığı’nın son yıllarda büyük bir özenle parlatmaya çalıştığı “GETAT” uygulamaları -yani “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp” adı altındaki bilimsel temelden yoksun, gerici ve çağdışı yöntemler- artık birer gösteri malzemesine dönüştü.
Bu gösterilerden biri de Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde sahneleniyor. Ülke genelinde “ilk 10’a girme” ödülü aldıkları açıklanmış. Günlerdir hem kendi sosyal medya hesaplarında hem de iliştirilmiş yerel gazetelerde bu sözde başarı kutlanıyor. Tam anlamıyla bir al gülüm ver gülüm düzeni.
Oysa tıbbın “gelenekseli” ya da “sülüklüsü” olmaz. Tıp, ancak bilimle var olur; bilimi tamamlayan yine bilimdir. Bilimsel tıbbın tamamlanmaya değil ilerlemeye ve gelişmeye ihtiyacı vardır. Halkın sağlık hakkını, bilimsel dayanağı olmayan uygulamalarla gölgelemek, hastayı denek yerine koymaktır.
GETAT uygulamaları, sağlık sisteminin çöktüğünü maskelemek, sistemin sağlıksızlık ürettiğini kamufle etmek için icat edilmiş ve parlatılmaktadır. Sağlıklı olma halini gün geçtikçe daha çok yitiren halkın, modern üfürükçülere ihtiyacı yoktur!
Bizler beklerdik ki bir hastane “başarı” ödülünü,
*Hasta ve çalışan memnuniyeti,
*Temizlik ve hijyen standartları,
*Nitelikli ve hijyenik yemekler,
*Altyapı sorunlarını çözme kararlılığı,
*Nitelikli, ücretsiz ve erişilebilir sağlık hizmetini yaygınlaştırma konularında alsın.
Ancak gerçek tablo ortada: Hastanenin fiziki koşulları yetersiz, temizlik ve hijyen eksikliği nedeniyle enfeksiyon oranları yüksek. Servislerde sürekli bir kaos ve koşturmaca hâkim. Hala ruhsatsız çalışan patoloji laboratuvarı var. Randevular aksıyor, servis yatak sayıları ve yoğun bakımlar yetersiz/sahipsiz. Ameliyathanesinde acil elektif vaka ayrımı yok. Ameliyat günleri kişilere özel düzenleniyor. Bazı branşlarda hastalara dışarıdan para ile malzeme aldırılıyor. Kreş yok, otopark yok. Rahatça tırmanacak merdivenleri bile yok!
Bu koşullar altında “başarı ödülü” değil, özeleştiri beklerdik. Yılın en sükseli ödülü bu olurdu. Gerçek sağlık hizmeti, sülükle, hacamatla ya da akupunkturla değil; bilimle, etikle, halkın sağlığını ve insanı öncelemekle mümkündür."
Yorumlar
Kalan Karakter: