Her yeni yılın ilk sabahı gözümü açar açmaz tek bir şeyi merak ederim: "Piyango kime vurdu?"
Acaba zengin hayatının ilk günü ne yapacak, hayatını nasıl değiştirecek? Bir süre, o zenginleşen kişi adına hayaller kurarım. Sonra hayallerimin bile fakir olduğunu fark ettim ve mecburen yaşadığım ortamı kabullendim. Sonra ki düşüncem zenginliği kötülemek olacaktır tabi ki. Hayatta ki kambur olabilir piyango, üstelik gömü bulmak gibi de lanetli. Bir sürü insanın umutla para yatırdığı piyango dairesine, vergi indirimi yapılması da farklı bir konu. Vatandaşın zenginlik hayalleri birilerinin daha çok cebini dolduruyor demek ki. Zengin, fakir farkı her koşulda hissediliyor.
Yıl da bir kez yapılacak olan asgari ücret zammı hangi haneye yetecek? Yılda iki kez yapılan bile yetmiyordu. Verilen refah payları keşke dört kişilik bir ailenin bir aylık ekmek parasına denk gelseydi. Şükür etmek kime neyin minneti? Asgari ücretli çalışan nüfusunun bu kadar fazla olması da nasıl bir düzende hayatta kalmaya çalıştığımızın kanıtıdır. Piyango da yapılan vergi indirimi neden vergi dilimine giren beyaz yakaya yapılmıyor? Memlekete yararlı, olmazsa olmaz diyeceğimiz piyango dairesinin kendisi mi? Neden özelleştirildi o zaman diye sormaz mı vatandaş? Bu kararları alan kesimi, parası çok olan %5' lik kesim değil, parası az olan veya hiç olmayan %95' lik kesim seçiyor.
Alım gücünün her geçen gün düşmesi yeni karmaşalara yol açabilir. Ne kadar kazanırsan kazan, enflasyon düşmedikçe geçinemeyeceksin. Dünya telaşında debelenirken psikolojimizin nasıl derinden etkilendiğini anlamamız da zor olacaktır.
Mart seçimlerine kadar ekonomiyi bastırırlar, sonra akışına bırakacaklar. Asgari ücretli, dayanabilirse, 2024 Mayıs gibi açlık sınırı 30.000 lira olacak,17.002 lirayla taş kemirmeye kanaat edecek artık. Vatandaş bu hükümetin varlık dönemine alışmıştı, şimdi de yokluk dönemine alıştı, kabullendi, her şeyi bir sebebe bağlamayı öğrendi. Umut her daim antideprasanı oldu insanın. "Vardiya yemeğinden kalan portakalı çocuğuna götüren babanın ne hissettiğini anlamayan asgari ücreti belirlemesin."
Ne güzel demişler.
İyi haftalar.
İyi yıllar.
Amorti
Yayınlanma :
01.01.2024 08:07
Güncelleme
: 01.01.2024 08:07
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: