- Anne ve babalar öncelikle internet dilini öğrenmelidir. Bu sayede çocuğunuzu internetteki zararlı içeriklerden koruyabilirsiniz.
- Çocuğunuzun zaman geçirdiği web siteleri, uygulama ve oyunları bilmeli. Bunların yaşına uygun ve güvenilir olduğu konusunda emin olun. Kullandığı cihazlarda lisanslı anti virüs programlarıyla birlikte güvenli aile interneti kullanabilirsiniz.
- Çocuklara internetteki her bilginin doğru olmayabileceği anlatın. Bilinmeyen kişilerden alınan eposta ve mesajları açmaması, reklamlara tıklamaması ve bilinmeyen içeriklerin indirilmemesi gerektiğini öğretin. İnternet içeriği konusunda çocukla konuşulmalı ve gerçek-sanal ilişkisini anlatın.
- Çocuklarının internet başında geçireceği süre hakkında çocukla birlikte yaşına uygun anlaşma yapılması gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki çocuğunuzun interneti doğru kullanımı konusunda bilgi verirken davranışlarınızla rol model olun.
- Çocuğunuzun internette geçirdiği zamanı azaltmak için onu yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin. Çocuğunuzun sosyal hayatını destekleyerek arkadaşlarıyla bir araya getirecek aktivite planlayın. Buna ek olarak ev işleri konusunda sorumluluklar verin ve bu durumun sürekliliğini sağlayın.
- Çocuğunuzun internette hangi bilgileri paylaşabileceği, hangi bilgileri paylaşmanın sakıncalı olduğu konusunda rehberlik edin. Kullandığı hesaplarındaki gizlilik ayarlarını yapmasını sağlayın. Bilişim suçları konusunda bilgilendirin ve uyarılarda bulunun.
- Çocuğunuza sanal ortamda tanıştıkları kişilerle yüz yüze görüşmelerinin tehlikeli olabileceğini hatırlatın. Sosyal medyada tanımadıkları kişileri arkadaş listelerine eklememeleri gerekliliğini hatırlatın.
Klinik Psikolog Duygu Engin
www.psikologduyguengin.com