D Vitamini Eksikliği Nedir?
Kemiklerinizi büyütmek ve korumak için D vitaminine ihtiyacınız var. Cildinize yeterince güneş ışığı almıyorsanız, vücudunuzun güneş ışığını absorbe etme yeteneğini azaltan bir rahatsızlığınız varsa eksiklik riskiyle karşı karşıya olabilirsiniz.
Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen bu vitamin, cildiniz güneş ışığına maruz kaldığında vücudunuz tarafından üretilebilir. Ancak bazı balıklar, balık karaciğeri yağları ve yumurta sarısı gibi birkaç gıdada bulunmakta.
D Vitamini Neden Önemlidir?
Kemikleri inşa etmek ve onları güçlü tutmak için D vitaminine ihtiyacınız var. D vitamini, vücudunuzun yediğiniz yiyeceklerdeki kalsiyum, magnezyum ve fosfatı emmesine ve kullanmasına yardımcı olarak kemik oluşumuna yardımcı olur. Kemiklerinizdeki ve kanınızdaki kalsiyum seviyesini dengeler. Yeterli D vitamini almadığınızda kalsiyum seviyeniz düşer. Vücudunuz, seviyenizi yeniden dengeye getirmek için kalsiyumu kemiklerinizden kanınıza çekmek zorundadır. D vitamini ayrıca sinir sisteminizin, bağışıklık sisteminizin ve kaslarınızın çalışmasında da rol oynar.
D Vitamini Eksikliği Belirtileri
D vitamini eksikliğinin belirtileri çocuklarda daha belirgin olma eğilimindedir; çünkü çocuklar hala büyüme aşamasındadır ve dolayısıyla kemik sorunları daha belirgindir. Çocuklarda eksiklik belirtileri şunları içerebilir:
- Zayıf, ağrılı ve ağrılı kaslar (hafif eksiklikle birlikte)
- Eğik veya bükülmüş kemikler nedeniyle yanlış büyüme
- Kas Güçsüzlüğü
- Kemik ağrısı
- Eklem deformiteleri
- Belirtiler yetişkinlerde daha az belirgin olma eğilimindedir ancak şunları içerebilir:
- Tükenmişlik
- Kemik ve eklem ağrısı (özellikle sırtınızda)
- Kemik kaybı
- Kas zayıflığı, ağrıları veya krampları
- Depresyon gibi ruh hali değişiklikleri
Yüzünüz, kollarınız, elleriniz ve bacaklarınız günde yaklaşık 5-30 dakika güneş ışığına maruz kaldığında vücudunuz D vitamini üretir. Gününüzün çoğunu kapalı alanda geçiriyorsanız, kuzey ikliminde yaşıyorsanız veya dışarı çıktığınızda güneş kremi kullanıyorsanız eksiklik riski altında olabilirsiniz. Birçok kişi, daha az güneş ışığının olduğu ve dışarıda daha az zaman geçirildiği kış aylarında D vitamini eksikliğine daha yatkındır.