Birçoğumuzun çok sevdiğini düşündüğüm bitter çikolata, tüketim oranı her geçen yıl dünya çapında artan gözde bir lezzet. Tüketim istatistiklerine göre çikolata tüketiminde ilk sırada İsviçre’yi görüyoruz. Avusturya, kişi başına çikolata tüketiminde İsviçre'den sonra 2. sırada yer alıyor. Almanya, İrlanda, Büyük Britanya, İsveç, Estonya, Norveç ve Polonya kişi başına çikolata tüketiminin dünyadaki popüler örneklerden.
Bitter çikolata, muazzam sağlık yararları nedeniyle onlarca yıldır popülerlik kazanıyor aslında. Bağışıklık sistemini olumlu yönde modüle eden sağlığı teşvik eden çeşitli faktörler (biyoaktif bileşenler - polifenoller, flavonoidler, prosiyanidinler, teobrominler vb. ve vitaminler ve mineraller) içerir. Kardiyovasküler hastalıklara, belirli kanser türlerine ve Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı gibi nörolojik hastalıklara karşı koruma sağlar. Bitter çikolata, anti-diyabetik, anti-inflamatuar ve anti-mikrobiyal özelliklerinden dolayı fonksiyonel bir gıda olarak kabul edilir.
Çikolata üretimi, kakao çekirdeklerinin fermantasyonu, kurutulması, kavrulması, uç öğütülmesi ve rafine edilmesi ve temperlenmesinden oluşan çok aşamalı bir işlemdir. Bu uzun süren işlem sırasında besin kaybı oldukça belirgindir. Polifenol içeriği orijinal halinden neredeyse 10 kat düşer. Maillard ürünlerinin oluşumu sırasında bazı flavonoidler tamamen azalır. Bu nedenle antioksidan bileşikler hammaddeden son ürüne kadar değişiklik göstermektedir. Bu nedenle zenginleştirme, genel besin içeriğini arttırmanın ve aynı zamanda bitter çikolatanın kendi kendine yeterli olmasını sağlamanın etkili bir yöntemi olacaktır. Aynı zamanda kilo yönetiminde ve lipit profilinin sağlıklı bir yöne doğru değiştirilmesinde de köklü bir role sahiptir.
Bitter çikolata, kateşinler, prosiyanidinler ve kakaodan elde edilen teobromin gibi birçok biyolojik olarak aktif bileşenin yanı sıra ilave sakkaroz ve lipitler içerir. Bütün bunlar kardiyovasküler sistemi birçok mekanizmayla doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilir. Porsiyon kontrolü yaparak ve mutlaka etiket okuyarak tüketmeyi göz ardı etmeyin. Sağlıklı günler dilerim.