Eğitim ve öğretim dönemimiz başladı. Geçen dönem "okullarda yemek hizmeti olmalı" diye konuşulurken yeni dönemde taşımalı eğitim tartışılıyor. Önce köyde öğretmenler istemedi, çünkü öğretmen sadece çocukları değil köylüleri de eğitebilirdi. "Köylü aydın ise herkes aydındır" felsefesini güden Atatürk, eğitimi köyden başlatmıştı.
Yıllardır uzak yakın demeden öğrenciler sabahın köründe kalkar devletin ücretini karşıladığı servislere binerek okullarına gider, öğle yemekleri de devlet tarafından karşılanırdı. Sosyal devlet olmanın gereği de bu değil midir? Ancak bu son anlaşmazlıkla taşımalı öğrencilerin büyük bir kısmı ağır darbe aldı. Çünkü köyde yaşayan kesim çocuğunu pansiyona emanet etmek istemiyor. Sabah köyünden okula gönderip akşamda okuldan köye dönmesini istiyor. Köy okulları kapandı kapanalı bu durum böyleydi.
Ben kendimden biliyorum, lise yıllarımda ailem köyde çalışıyordu. İmkanımız vardı da kardeşimle birlikte kendi evimizde eğitim hayatımıza devam edebiliyorduk. Yan dairemizde dedelerin yaşaması da avantajımızdı. O yıllarda çevreden korkar halde yaşıyorduk, şimdi ortalık daha kötüyken ailelerin çocuklarını pansiyonlara bırakmak istememelerini de anlayabilirim.
Ailecek işi gücü köyde bırakıp okula yakın merkezlerde yaşamanın külfetide tartışılır. Sonrası ise, neden köylerde kimse kalmadı? Neden tarım ve hayvancılık bitti?
Tasarruf tedbirlerinin gücü, yine bir tek vatandaşa yetti. Neyse işte devlet dolaylı yoldan güzel bir soru sormuş: " Taşınacak mısınız? Okuldan mı alacaksınız? Ya da pansiyon adı altında tarikatların kucağına mı bırakacaksınız?" Artık karar milletin...
Taşınsa zaten bitmiş olan tarım ve hayvancılık iyice bitecek. Okulu bıraksa çocuklar, zaten orta çağı yaşayan köyler iyice taş devrine dönecek. En sıkıntılısı da son seçenek olan, sözde pansiyon denilen yerlere gönderilen çocukların, hangi tarikatın ya da hangi cemaatin eline düşeceğinin belli olmaması.
Ülkenin nüfusu 30 milyonken tüm köylerde okul vardı, şimdi 90 milyon ve köylerdeki okullar kapalı. Devlet eğer hem tarımı tekrar canlandırmak, hem de şehir hayatını kolaylaştırmak istiyorsa köy okullarını açmalı. Köylerde tarım bitsin, şehirde de kaos devam etsin deniyorsa mevcut uygulama bu şekilde devam edebilir.
İyi haftalar.