Sütlü çikolata, en sık başvurulan çikolata türü gibi gözükse de daha yoğun aromalı bitter çikolata son zamanlarda popülerlik kazanmaya devam ediyor. Bazı insanların damak zevki daha acı ve daha az tatlı tatları tercih etse de, son zamanlardaki popülaritesindeki büyük faktör, bitter çikolatanın sağlık ihalesidir. Hiç şüphe yok ki, bitter çikolata yapımında kullanılan kakao çekirdekleri büyük övgüyü hak ediyor. Kakao çekirdekleri çay, kırmızı şarap ve meyvelerde doğal olarak bulunan biyoaktif bileşikler olan flavanoller açısından zengindir.
Flavanoller uzun yıllardır kapsamlı bir şekilde araştırılıyor. Araştırmalar, flavanollerin vücudun nitrik oksit üretimini artırmaya yardımcı olduğunu gösteriyor; bu bileşik, beyin de dahil olmak üzere vücutta kanın daha verimli bir şekilde akmasına yardımcı olmak için arterlerimizi genişletiyor. Bu, flavanol tüketimi ile gelişmiş ruh hali ve biliş arasındaki bağlantıyı açıklayabilir. Kakao çekirdekleri flavanoller açısından zengin olsa da çikolataların çoğu bu kadar zengin değildir; hatta bitter çikolata bile. Flavanoller, çekirdeklerin toplandığı andan itibaren ve en önemlisi çikolata yapmak için işlendiklerinde yıkıma karşı oldukça hassastır.
Sütlü çikolatayla karşılaştırıldığında, bitter çikolata, kakao çekirdeğinden elde edilen bileşenler olan kakaoyu daha yüksek konsantrasyonda içerir. Tipik olarak, bitter çikolata %55 ile %90 arasında kakao içerir ve sütlü çikolata %10 ile %50 arasında kakao içerir. Bazılarının gerçekte çikolata olmadığını iddia ettiği beyaz çikolata, kakao yağıyla yapılır, ancak kakao katıları ve flavanoller içermez.
Yani bitter çikolata yediğinizde daha fazla flavanol tüketme potansiyeline sahip olursunuz ve genellikle kakao yüzdesi ne kadar yüksek olursa flavanol de o kadar fazla olur. Ancak bu, markaya göre büyük ölçüde değişebilir ve her zaman daha yüksek flavanollerin garantisi değildir.
Bir meta-analiz, orta düzeyde çikolata tüketiminin (haftada bir ila altı porsiyon) kardiyovasküler hastalık, felç ve diyabet riskinin azalmasıyla ilişkili olduğunu öne sürüyor. Gözlemlenen faydaları doğrulamak için ek çalışmalara ihtiyaç olduğunu da not düşelim.
Benzer şekilde, daha yeni bir sistematik inceleme ve meta-analiz, haftada bir defadan fazla çikolata yemenin koroner arter hastalığında %8'lik bir azalma ile ilişkili olduğu sonucuna varmıştır.
Diğer gözlemsel çalışmalar, günde 6 gramlık (bir ila iki küçük kare) yüksek kakao veya çikolata alımı ile kalp hastalığı ve ölüm riskinin azalması arasında, muhtemelen kısmen kan basıncını ve iltihaplanmayı azaltarak bir bağlantı olduğunu öne sürüyor.