Toplumun en hareketli üç alanı nedir diye sorarsanız, Kadın Hareketi, Çevre Hareketi ve Emekliler Alanıdır derim. Bu her üç dinamik alan günümüzde yeterince hareketli olsa da gereğinden fazla parçalı hali, her üç alanın da sonuç alıcı hamleler yapmasını engelliyor. Dolayısıyla bu her üç alanda faaliyet gösteren yapıların, bu olumsuzluğa bir çözüm üretmeleri gerekmektedir.
Emekliler alanında faaliyet gösteren Emekliler Türkiye Meclisi kurulduğu günden beri üçlü bir görevi yerine getirmek için didiniyor. Birincisi, emekliler sendikasına hukuksal statü kazandırmak, 28 yıldır bugüne kadar başarılamayanı başarmak. İkincisi, alanda faaliyet gösteren irili ufaklı tüm sendika, dernek, platform ve meclisleri ortak bir FEDERATİF ÇATI altında toplamak. Üçüncüsü ise emeklilerin gasp edilen ekonomik, demokratik, sosyal, kültürel ve yaşamsal haklarını yeniden elde etmek ve artı kazanımlar edinerek emeklilere insan onuruna yaraşır yaşam koşullarını sağlamak. Hiç şüphesiz ki bu üçlü görevi yerine getirmek elbette ki güç meselesidir ve ancak ortak akıl, kolektif liderlik ve ortak çaba ile başarabiliriz. Etkin, yaygın ve kitlesel güçlü bir sendikal yapı yaratamadığımız müddetçe hedefimize ulaşmamız mümkün değildir. Yine ülkemiz koşullarında fiili ve meşru bir sendikal çizgi izlemeden varlık göstermemiz neredeyse imkansız gibi gözükmektedir. Aslında emeklilerin sendikalaşma süreci, öyle görünüyor ki 1980’ler sonu ve 90’lar başındaki kamu çalışanlarının sendikalaşma sürecine benzer bir hat izleyerek yol alacaktır. Emekliler Türkiye Meclisi bu üçlü görevi hakkıyla yerine getirebilmek amacıyla bir yeni hamle daha gerçekleştirmeye karar aldı ve o kararını da kararlılıkla yaşama geçirmenin telaşı içinde; 1 Aralık günü Ankara Valiliği’ne başvuruda bulunarak EMEKLİ MECLİSLERİ SENDİKASI’nı resmen kurup tüzel kişilik kazanmış olacaktır. Aynı gün, Yılmaz Güney Sahnesinde KURUCULAR KURULTAYINI toplayarak bundan sonraki yol haritasını da belirlemeye çalışacaktır. Emekliler Türkiye Meclisi, kurulduğu günden bugüne kadar emekliler alanında faaliyet gösteren hiçbir sendika, dernek, grup veya platformu kendisine rakip olarak görmedi, aksine dost kuruluşlar olarak gördü ve verdikleri mücadeleyi çok değerli bulduğunu vurguladı. Aslında dışımızdaki sendika, dernek ve platformların da aynı yaklaşımda bulunmaları halinde emekliler alanındaki birçok sorunun rahatlıkla aşılacağı kanaatindeyiz.
Konferansa tüm il, ilçe, mahalle, semt ve köy meclislerimiz ile aktivistlerimiz davetlidir. Bu konferansın daha şimdiden çok renkli ve çok sesli bir konferans olacağını öngörüyoruz. Bugüne kadar çeşitli sebeplerle birbirine uzak duran ve hiçbir şekilde yan yana gelmelerine imkan tanınmayan farklı siyasal tercihlere sahip emekliler birlikte örgütlenip, birlikte yan yana, kol kola ve omuz omuza bu mücadeleyi sürdürmenin yollarını arayıp bulmaya çalışıyor. Biz 16.2 milyon emekliyi örgütlemek üzere yola çıktık ve dolayısıyla tüm pratik adımlarımız ve sözümüzün bu hedefin gerçekleştirilmesine hizmet etmesini önemsiyoruz.
Ülkenin dört bir yanından gelen emeklilerin, Kurucular Konferansında dile getirdikleri emekli sorunları ve çözüm önerileri, kapsamlı bir dosya haline getirilerek TBMM Başkanlığı ve TBMM’de grubu bulunan tüm partilerin grup başkan vekillerine iletilirken, aynı zamanda TBMM’de temsil edilmeyen partilerin genel merkezlerine de sunulacak ve şifahi olarak da konu kendilerine izah edilecektir. Elbette ki ETM bu kurumlara sadece dosya sunmakla yetinmeyecek, sorunların çözümü için de işin takipçisi olacaktır. Bu görüşmelerde, emeklilerin örgütlenmesinin önündeki fiili ve yargısal bariyerlerin kaldırılması için bir yol temizliğine de ihtiyaç olduğu gerçekliği de muhataplarımıza izah edilecektir. Bu yol temizliği için aktif bir çaba sarf etmenin doğru olacağına inanıyoruz. Emekliler Türkiye Meclisi bu konferans vasıtası ile bir yandan sesini kamuoyuna duyurmaya çalışırken, bir yandan da kendi örgütlülüğünü pekiştirmek ve yaygınlaştırmayı hedeflemektedir. Biz bir yandan var olan örgütlü yapıları federatif bir çatı altında bir araya getirmeye çalışırken diğer yandan da hedef kitle olan 16.2 milyon emekliye sesimizi ve sözümüzü duyurarak onların örgütlenmelerine katkı sunmayı hedeflemekteyiz. Yol uzun ve menzil ırak ancak ETM aktivistleri de inanmış ve kararlı. YA BAŞARACAĞIZ YA DA BAŞARACAĞIZ. BAŞKA ÇIKIŞ YOK!