Bu hafta sizlerle; Doğrudan demokrasi ve yatay örgütlenmeyi savunup tamamen yeni bir örgütlenme modeli geliştirmeye çalışan Emekli Meclisleri Sendikası’nın 1 nolu yönetmeliğinin üçüncü bölümünü paylaşıyorum.
MADDE: 9
Her Emekli Meclisi kendi başına özerktir ancak tüm emekli meclisleri bir araya gelerek Emekli Meclisleri Sendikasını oluşturduklarını da asla göz ardı etmemelidirler, Her meclis kendi kararlarını tüm üyelerin katılımı ile alırken, Genel Emekliler Meclisinin belirlediği hedef ve stratejiyle çelişecek ve genel çalışmayı baltalayacak ona aykırı kararlar alamazlar. Genel meclisimiz olan Emekliler Türkiye Meclisi ya da diğer adıyla EMEKLİ MECLİSLERİ SENDİKASI GENEL KURULU en yüksek karar organımız olup, onun aldığı kararlar tüm üye ve yerel meclisleri bağlar.
Tüm aktivistlerimiz eşit hak ve sorumluluklara sahip oldukları gibi, tüm yerel meclislerimiz de eşittir. Hiçbir meclis, bir diğer yerel meclisin iç ilişkilerine karışamaz ve ona talimat veremez. İhtiyaç halinde meclisler birbirine deneyim paylaşımı ve iş birliğinde bulunabilirler, birlikte sosyal, kültürel vs. gibi etkinlikler düzenleyebilirler.
Nicel ve nitel kapasitesi ne düzeyde olursa olsun, tüm meclislerimiz (aile, apartman, site, sokak, mahalle, semt, köy, belde, ilçe, il ve yurtdışı meclisleri) eşittir. Meclisler arasında hiçbir hiyerarşik düzen kabul edilemez. Hiçbir meclis, bir diğerine bağımlı olarak konumlandırılamaz.
Yerel Emekli Meclisleri ile Koordinasyon Arasındaki İlişki
MADDE: 10
Emekli Meclisleri Sendikası Koordinasyonu karar organı olmamakla birlikte Genel meclis kararlarının yaşama geçirilmesinde kilit öneme sahip bir organdır. Bu yüzden de Koordinasyon tarafından yerel emekli meclislerine sunulan önerilerin mutlaka göz önünde bulundurulması gerekir.
Koordinasyon iki genel kurul arasındaki dönemlerde ihtiyaç duyduğu konularda dijital ortamda anket veya oy kullandırarak genel Meclisten kararlar çıkması ve alınan bu kararların yaşam bulması için çaba sarf eder. Dolayısıyla hareketin taşıyıcı kolonları ve temel taşları olan yerel emekli meclisleri koordinasyon önerilerini önemsemeli ve çalışma düzenini ona göre kurmalıdır.
Yerel Meclisler Koordinasyona gönderdiği koordinatörlerini gerektiğinde her zaman geri çağırabilir.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Emekli meclisleri Sendikasının genel nitelikleri ve Aktivistlerimizin İnisiyatif Alması
MADDE:11
Her örgütlenmenin bazı temel kuralları ve bu kuralları içeren temel metinleri vardır. Tüzük, program ve yönetmelik gibi…Ancak bir gerçeklik daha var ki HAYAT HİÇBİR KİTABA SIĞMAYACAK KADAR KARMAŞIK VE ÇOK BOYUTLUDUR.
Emekli Meclisleri Sendikası, birçok hususta bugüne kadar ülkede ve dünyada denenmemiş olan yeni bir örgütlenme modeli, çalışma tarzı ve mücadele anlayışını yaşama geçiriyor. Önümüzde bir rol model olmadığı gibi elimizde çok fazla veri de yok. Birçok hususu düşünüp pratikte sınayarak teorize ediyoruz. Bu yüzden de HAREKETİN GENEL MANTIĞI İÇİNDE YERİ GELDİĞİNDE TÜM KİŞİ VE MECLİSLERİMİZİN İNİSİYATİF KULLANMAKTAN KAÇINMAMASI GEREKİR. Elbette ki inisiyatif kullanarak bir edimi gerçekleştiren kişi veya meclisimiz, ilk fırsatta EMS Koordinasyonu ve EMS Genel Meclisi ile kişinin üyesi olduğu yerel emekli meclisine bilgi vermesi gerekir.
Emekli Meclisleri Sendikası dinamik bir yapıdır. Bu yüzden de hareketin ve mücadelenin ihtiyacı neyi gerektiriyorsa onu yapacak ve öyle davranmayı esas alacağız.
Disiplin
MADDE: 12
İşbu yönetmeliğe uyulmaması veya yönetmeliğe aykırı durumlarda da bulunulması halinde sendika disiplin kurulu ilgililer hakkında gerekli işlemleri yürütür.
Yürürlülük
MADDE: 13
Bu yönetmelik, Emekli Meclisleri Sendikası Genel Meclisinin onaylamasıyla yürürlüğe girer ve onay tarihinden itibaren uygulanır.